Dogodilo se 15. novembra - iKragujevac


Kultura

Dogodilo se na današnji dan...

1492. – Španski moreplovac Kristofer Kolumbo napravio je belešku o upotrebi duvana među američkim Indijancima, što je prvi pisani dokument o toj biljci koja je kasnije osvojila svet.

1630. – Umro je nemački astronom, matematičar i fizičar Johan Kepler, koji je sa tri fundamentalna zakona o kretanju planeta dokazao Kopernikovu hipotezu o heliocentričnom sistemu.

1899. – Tokom burskog rata, burski vojnik Piter Bota zarobio je na području Johanesburga ratnog dopisnika londonskog „Morning posta“, Vinstona Čerčila, kasnije čuvenog britanskog premijera. Bota je potom postao vrhovni komandant burskih snaga i premijer, nakon rata osnovane Južnoafričke unije.

1905. – Rođen je Anuncio Paolo Mantovani, italijanski dirigent i muzički aranžer „lake orkestarske muzike“. Rođen je u Veneciji, ali je odrastao i školovao se u Engleskoj gde je i ostvario najveći uspeh.

1923. – Galopirajuća inflacija u Nemačkoj je dostigla vrhunac – osam milijardi maraka za jedan američki dolar.

1969. – Tokom „Hladnog rata“, sovjetska podmornica K-19 sudarila se u Barencovom moru sa američkom podmornicom USS Gato.

1971. – Američka kompanija Intel pustila je u prodaju prvi komercijalni mikroprocesor na jednom čipu, model 4004. To je otvorilo vrata za prodor na tržište današnjih mikroračunara i PC-ja.

1976. – Umro je Žan Gaben, jedan od najpopularnijih i najdarovitijih francuskih filmskih i pozorišnih glumaca. Snimio je oko 90 filmova, najčešće sa režiserima veteranima francuske kinematografije („Obala u magli“, „Velika iluzija“, „Dan se rađa“).

1976. – Umro je srpski glumac Milivoje Živanović, prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Karijeru je počeo u putujućem pozorištu Udruženja glumaca. Zalaganjem Branislava Nušića postao je stalni član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Potom je igrao u Skoplju, od 1932. u Narodnom pozorištu u Beogradu, a od 1947. u Jugoslovenskom dramskom.

1978. – U Šri Lanki se srušio islandski putnički avion DC-8, koji je iz Meke prevozio indonežanske muslimanske hodočasnike. Poginulo je svih 175 putnika i osam članova posade.

1988. – Sovjetski Savez je lansirao svoju verziju spejs šatla, pod imenom Buran, bez ljudske posade. Bio je to prvi i jedini let ove vasionske letelice.

2003. – U bombaškim napadima na dve sinagoge u centru Istanbula poginulo je najmanje 25 ljudi, a preko 300 osoba je povređeno. Turske vlasti su saopštile da su napad izvršili turski državljani.

2004. – Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u zvaničnu posetu Srbiji i Crnoj Gori. On je prvi hrvatski premijer koji je došao u Beograd nakon raspada bivše SFRJ i osamostaljenja Hrvatske.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu