Noć pozorišta u Kragujevcu - iKragujevac


Kultura

U obeležavanje Noći pozorišta, u subotu, 16. novembra, i ove godine priključiće se kragujevačke ustanove kulture Knjaževsko-srpski teatar, Pozorište za decu, Dom omladine i Narodni muzej.

U Knjaževsko-srpskom teatru, na sceni „Ljuba Tadić“, od 17 sati, Alojz Ujes, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u penziji i autor monografije „Pozorišno stvaralaštvo Joakima Vujića“, održaće predavanje na temu „Dvestota godišnjica prve svetovne i građanske predstave na srpskom jeziku u organizaciji i režiji Joakima Vujića“.
Od 20 sati, na velikoj sceni „Joakim Vujić“ biće izvedena predstava „Bajka o mrtvoj carevoj kćeri“ po tekstu Nikolaja Koljade i u režiji Boška Dimitrijevića. Ulaz za ovu predstavu je slobodan.

U podne, Pozorište za decu izvešće predstavu „Uspavana lepotica“ po tekstu i u režiji Živomira Jokovića. Cena ulaznice za decu i odrasle je 100 dinara.

U Noć pozorišta u Kragujevcu, uključiće se i Dramski studio Doma omladine. U 17 sati, Dečja pozorišna radionica izvešće predstavu „Garavi sokak“ u režiji Slavice-Slaje Urošević. Nakon toga, od 20 sati biće izvedena predstava „Pobesneli princ“, koju je režirao mladi kragujevački glumac i pozorišni pedagog za najmlađe uzraste Đorđe Đoković.

Povodom Noći pozorišta, u Narodnom muzeju, u petak, 15. novembra u 19 sati, biće otvorena izložba „Pozorišni plakat 1947-1968. godine“.

Autori izložbe i pratećeg kataloga, istoričari Miroslav Banović i Bojana Topalović, prikazaće javnosti fotografije i arhivsku građu iz zaostavštine Svete Vasiljevića, poznatog kragujevačkog glumca.

U pratećem delu izložbe biće postavljeni pozorišni kostimi i rekviziti u vlasništvu Knjaževsko-srpskog teatra, kao i skice za scenografiju iz zaostavštine Save Baračkova, dugogodišnjeg scenografa kragujevačkog pozorišta.

U Srbiji je u obeležavanje Noći muzeja uključeno 40 institucija kulture i šest obrazovnih ustanova iz 18 gradova i opština - Vranja, Novog Pazara, Prijepolja, Niša, Trstenika, Kragujevca, Šapca, Lazarevca, Beograda, Pećinaca, Rume, Sremske Mitrovice, Bele Crkve, Zrenjanina, Bačke Palanke, Novog Sada, Kule i Apatina.

Institucije kulture, podržane od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje Vlade Vojvodine i lokalnih samouprava, pripremile su za svoje sugrađane preko 50 predstava i 20 propratnih sadržaja (performanse, muzičke događaje, muzejske postavke, radionice, izložbe, i slično), sa popustom na ulaznice ili besplatno.

Noć pozorišta u Srbiji održava se u okviru međunarodnog projekta „European Theatre Night“ (Evropska Noć pozorišta), koji je pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj sa ciljem da se direktno podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i približi kultura široj javnosti.

Manifestaciju Noć pozorišta u Srbiji pokrenulo je Udruženje „Noć pozorišta“ iz Novog Sada, na čelu sa Gabrijelom Lešić, koja je autorka i direktorka ove manifestacije. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu