Godišnjica rezervista Srbije i proboja Solunskog fronta - iKragujevac


Kultura

Organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije i grada Kragujevca ove godine 18. novembra obeležava 94 godine postojanja i rada i 95 godina od proboja Solunskog fronta.

U znak poštovanja prema žrtvama bataljona 1300 kaplara i žrtvama srpskog naroda u oslobodilačkim ratovima Kraljevine Srbije od 1912.-1920. godine, dve značajne godišnjice biće obeležene prigodnim programom koji najavljen na današnjoj konferenciji za novinare u Zgradi grada.

«Kao školovani rezervni oficiri nastavljamo tradiciju podsećanja na nastavni đački bataljon 1300 kaplara iz koga su regrutovani budući rezervni oficiri, koji su prošli kroz Kragujevac 18 novembra 0914. godine prema Gornjem Milanovcu na raspored Prvoj srpskoj armiji, podsetio je Predsednik organizacije Petar Drmanac.

Govoreći o radu organizacije on je istako da su tokom godine doneti novi zakoni o odbrani i vojci pri čemu je Savez RVS dobio na značaju u sistemu odbrane zemlje. Pored toga što se član Saveza postaje dobrovoljno, zajednički zadatak je priprema i realizacija Programa obučavanja rezervnog sastava, odnosno pasivne rezerve Vojske Srbije, informisanje članstva i građana o najznačajnijim vojnim i odbrambenim pitanjima, aktivno učešće u sprečavanju i otklanjanju posledica elementarnih nepogoda, problema ekologije i zaštite životne sredine kao i mnogi drugi, naveo je Drmanac. U obeležavanju značajnog datuma 18. novembra za srpsku i kragujevačku istoriju učestvovaće i Gradska organizacija SUBNOR-a. «Iz Kragujevca je u bataljonu 1300 kaplara bila 62. naših sugrađana. Na bojištima za čast svoje zemlje život je položilo 54., naveo je podatak predsednik GO SUBNOR-a pukovnik Željko Zirojević.

Kao predstavnik aktivnog sastava vojske, on je rekao da ne postoji razlika između ativnog i rezervnog sastava jer smo svi mi predstavnici odbrane svoje zemlje, i organizacija RVS takođe poštuje patriotizam, rodoljublje i čast, istakao je pukovnik Zirojević. Godišnjicu rada rezerve vojne starešine obeležiće svečanom sednicom 18. novembra u 09.15 u Domu sindikata, a prigodan program predviđen je kraj spomen obeležja krajputaša u Šumaricama.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu