Program za period: 11.11.-17.11.2013. - iKragujevac


Kultura

Ponedeljak, 11.novembar – Kutija šibica u 20:30
FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN - Ciklus Novi francuski film

U okviru programa Francuski filmski karavan koji se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu i kompanijom Imlek kao generalnim pokroviteljem ovog programa, kragujevačkoj publici biće premijerno prikazan novi ciklus filmova pod nazivom Novi francuski film. Premijerni izbor francuskih filmova novije produkcije, približiće kragujevačkoj publici nove tendencije najvažnije evropske kinematografije.

Ovogodišnji Filmski karavan podržan je od kompanije Imlek.
Filmovi će biti prikazani u Kutiji Šibica SKC-a svakog ponedeljka tokom novembra u terminu od 20:30.

Ulaz za sve projekcije je besplatan.

38 svedoka (2012, 104’)
Režija: Lika Belvo
Igraju: Ivan Atal, Sofi Kenton, Nikol Garsija
Stanari zgrade u ulici Pariz su u stanju šoka, devojka je zverski ubijena u njihovom dvorištu. Niko ništa nije video, ni čuo. Bar tako izgleda. Luj Morvan stiže dan posle tragedije i zatiče tmurnu atmosferu u zgradi. Slučajno saznaje da se kobne noći čuo plač koji su svi stanari morali da čuju... „Mračan, uzbudljiv, intezivan triler koji nikog ne ostavlja ravnodušnim“ (Le Monde).

Ponedeljak, 11.novembar – Art galerija u 22:00
Džez veče

Sreda, 13. novembar – Art galerija u 20:00
Predstavljanje knjige – Bez pozdrava Olivere Marković
Olivera Marković, rođena 27.03.1975., objavljivala u časopisima i zbornicima, učestvovala na pesničkim manifestacijama na kojima je i nagrađivana. Živi i radi u Kragujevcu.

Ukratko, pesme Olivere Marković jesu nešto što se ne uklapa u trenutne trendove u našoj poeziji i to je odlično, i to iz dva razloga: prava poezija, prava umetnost uvek teži originalnosti, a i trendovi su loši. Što bude više ovakvih autora/kii zbirki , brže će se i poezija i čitaoci prenuti iz anestezije u koju su bačeni jer se od njih traži da ne promišljaju. Olivera je ovom zbirkom odbila tu anesteziju i mislim da je zbog toga treba podržati.
Nenad Glišić

Četvrtak, 14. novembar – Sala PMF-a u 20:00
Predstava – «Kraljica smeha»

Tekst............................................ Zoran Božović
Režija i scenografija.................... Ivan Tomašević
Muzička realizacija ..................... Kosta Pavlović
LICA
BOBA .................................. ANETA TOMAŠEVIĆ
MIKA .................................. IVAN TOMAŠEVIĆ

Inspicijent i sufler ....................... Zorica Stevanović
Majstor tona ................................ Kosta Pavlović
Majstor svetla .............................. Radivoj Kostadinović
Tehnički šef ................................. Mihajlo Brezina

Predstava je posvećena našoj nenadmašnoj komičarki Ljubinki Bobić. Rađena je povodom obeležavanja trideset godina od njene smrti.

Predstava „Kraljica smeha“ prikazuje tri dana života Ljubinke Bobić, sasvim dovoljno da publika shvati o kakvoj osobi je reč. Tu ima svačega... Od emotivnog kraha glumice koju je ostavio ljubavnik, setne priče o ostarelim glumcima i dalje željnih aplauza i slave, psovki koje lete na sve strane, do straha od pogleda u ogledalo zbog prolaznosti i usamljenosti. Osim Ljubinke Bobić u predstavi se pojavljuje i Mirko Milisavljević, takođe glumac, najbolji prijatelj i najčešća žrtva njenih hirova i ismevanja. Iako ne tako slavan, Mirko na sceni ne upada u senku Bobe, a Ivan Tomašević se potrudio da njegova gluma ne sklizne u sentimentalnost, u ulogu poniženog ali ne i uvređenog prijatelja. Za razliku od Bobe, Mirko je emotivno ispunjen i doslovno, našao je čoveka svog života...

Autor Zoran Božović je redovni profesor na Filološkom fakultetu na odseku za Slavistiku.
Napisao je do sada dvadesetak dramskih tekstova koji su izvođeni na radiju, televiziji i na pozorišnim scenama pređašnje Jugoslavije i u inostranstvu.

Kao poštovalac umetnosti glume Ljubinke Bobić i Mirka Milisavljevića, Zoran Božović ispisuje komički dramolet u kome se iskazuje decenijsko prijateljstvo između Bobićeve i Milisavljevića, a u isti mah predstavlja se i suština sudbine glumca na ovim našim prostorima.

Radomir Putnik... Želja nam je bila da ispričamo jednu toplu ljubavnu priču sa puno obrta, komičnih elemenata, dosetki, britkih rečenica, baš onakvu kakva je i bila velika Ljubinka Bobić. Pred nama je bila velika odgovornost, utoliko veća jer se radi o velikoj umetnici koja je ostala upamćena i posle toliko godina, o ženi koja je živela tempom karakterističnim za naše vreme, o jednom prebogatom i dinamičnom životu, punom kontroverznosti, o umetnici koju su podjednako cenili i Italijani i Nemci i Austrijanci i Englezi. O glumici koja je snimala u Holivudu sa Gari Kuperom, o glumici koja je inspirisala i Volta Diznija i t.d. i t.d. Sve ovo smo uspeli da spakujemo u tri Bobina dana dok je patila zbog svoje velike ljubavi, glumca Pavla - Paje Bogatinčevića i dok joj je društvo pravio njen kolega i veliki, nerazdvojni prijatelj, glumac Mirko Milisavljević.

Ivan Tomašević

Petak, 15. novembar – Sala PMF-a u 20:00

Predstava- „Mušica” - Anđelo Beolko Rucante- Akademsko pozorište SKC-a
režija: Miroslav Čer
igraju: Slobodan Jeremić, Dejan Tošović, Boban Kuč, Damir Nedić
kostimi i muzika: ekipa predstave
scenografija Neda Đukić

Komedija del arte, bukvalno prevedeno sa italijanskog (tadašnjeg vremena), zapravo znači komediju koju izvode znalci, a glavna karakteristika tog stila bili su glumci koji su igrajući stripovski likove (Harlekin, Kapetan, Pulčinela) improvizirali dijaloge na sceni i na taj način nasmejavali publiku.

To je priča o moralu, gramzivosti, lopovluku, bračnoj preljubi, vernosti, napisana još početkom 16. veka, koja je i danas i te kako aktuelna.
- Ova komedija ima tipičan renesansni zaplet, sa svim poznatim likovima, od pohotne žene do muža mlakonje i prevaranta, koji na kraju, kako u komediji već biva, sam bude prevaren. Rucanteov humor je sirov i nabijen erotikom, a prirodne ljudske potrebe imaju prednost nad moralom. Viteški ideali ljubavi ovde ne postoje, kaže Miroslav Čer.

„Mušica” je delo koje ispunjava i leprša, i jeste predtekst da se zabavi, da zainteresuje publiku, ironijom i autoironijom, svojom moći i dopadljivošću.

Iakoje reč o obnovljenoj predstavi, slobodno možemo reći da je reč o potpuno novom delu. Naime, od prve postave ovog komada ostala su samo trojica glumaca, a sve ostalo je drugačije.
U obnovljenoj verziji koristi se muzika osamdesetih godina 20. veka, koja daje modernu crtu ovom komadu, a komunikacija sa publikom je očekivana.

Petak, 15. novembar – Art kafe galerija u 22:00
Koncert - Kochetov kvintet
Muzički tandem Kočetov formirao je kvintet sa dugogodišnjim prijateljima i kolegama koji ovu vrstu muzike vole i izvode sa velikim zadovoljstvom i ljubavlju. Imajući u vidu da je svaki član benda i izuzetan solista i da svako od njih muzici daje svoj lični pečat, svaki nastup nosi posebnu energiju što kod publike izaziva veoma pozitivne reakcije.Obzirom da muzičari pripadaju različitim generacijama, svirka predstavlja svojevrstan spoj klasičnog džeza sa elementima savremenih ritmova.

Ksenija Kočetova rođena je 1978.godine u Kragujevcu. Muzikom se bavi od treće godine, kao najmlađi član gradskog hora. Osnovno muzičko obrazovanje je stekla u Kragujevcu, srednju muzičku završava u Beogradu,a visoko obrazovanje stiče na Nacionalnoj Muzičkoj akademiji “ P. I. Čajkovski “ u Kijevu ( Ukrajina ), odsek violina. Posle završene akademije, vraća se svojoj prvoj ljubavi i pevanje joj postaje glavna profesija. Posebnu pomoć i podršku dobija od Olge Voychenko, poznate ukrajinske džez pevačice, laureata mnogobrojnih svetskih džez festivala. Do 2006. godine sarađuje sa mnogobrojnim, poznatim ukrajinskim muzičarima. Po povratku u Srbiju osniva funk bend “ Seven for You” koji osvaja nagradu SECOND BEST BAND na prvom takmičenju klupskih bendova “ Battle of the bands”. Ove godine se prvi put predstavlja široj publici kao kantautor i izvođač na izboru za pesmu Evrovizije - Beosong 2013 pesmom ‘ Svetla pale se za nas’ i prvi put nastupa sa Big Bendom RTS izvodeći svoju numeru ‘ Voli me…’ u Kolarčevoj zadužbini, kao i na Džez Festivalu u Valjevu. Uspešno ostvaruje i međunarodnu saradnju sa poznatim njujorškim umetnikom Timoti ‘TDC’ Kolemanom, čija je pesma nominovana za nagradu Grammy, kao i sa Zak Smit bendom iz Njujorka. 

Maks Kočetov (saksofon), rođen je 9. januara 1979. godine u Kijevu u Ukrajini. Muzikom je počeo da se bavi sa 6 godina, svirajući harmoniku i klarinet. U devetoj godini počinje da svira saksofon u dečjim duvačkim i džez orkestrima.
Od 1992-1997 je student Kijevskog državnog muzičkog koledža “R.M.Gliera” -specijalnost saksofon.
1997. godine odlazi u Erfurt (Nemačka), gde uzima časove kod jednog od najpriznatijih Evropskih saksofonista, Zbignewa Namislowskog (Poljska). Časove ansambla pohađa u klasi Johna Taylora (V.Britanija) i paralelno svira po džez klubovima u Nemačkoj i Francuskoj.

Od 2010. godine uspešno sarađuje sa Big Bandom RTS i postaje njegov stalni član.

Branko Marković je već dve decenije kontrabasista i solista Big benda RTS, kao i član mnogobrojnih malih sastava na srpskoj džez sceni od 1980. Tokom karijere imao je prilike da svira u kombo postavama koje su vodili Chat Baker, Larry Corryell, Horace Parlan, Vito Giordano, Duško Gojković, Stjepko Gut, Mikan Zlatković i drugi. Sa Big Bandom RTS u svoju biografiju je upisao imena kao što su Clark Terry, Benny Golson, Alvin Queen, Brad Lilley, Eddy Henderson, Steve Turre, Jerome Richardson, Randy Brecker, Michael Braker.Predavao je kontrabas i male ansamble na džez odseku muzičke škole "Stanković". Suosnivač je i umetnički direktor " North City Jazz and Blues Festival " u Kosovskoj Mitrovici i "White Field Jazz Festival"u Bijelom Polju (Crna Gora).

Peđa Milutinović rođen je 28.03.1990. godine u Kragujevcu. Pohađao je privatne časove za džez bubanj kod prof. Dušana Ivaniševića. Prva muzička iskustva sa bendom stiče sa 15 godina, sa članovima sastava "Oktava" muzičke škole u Kragujevcu. Nakon toga se seli u Beograd i započinje saradnju sa fank bendom "Rich Bitch". U Beogradu upoznaje brojne muzičare sa džez scene, i ubrzo ostvaruje saradnju sa njima u džez klubvima Ptica i Čekaonica. 2012 godine postaje član Maks Kočetov kvarteta i Vasil Hadžimanov Benda. Imao je čast da svira sa velikanima strane i domaće scene: Bob Mover, Stjepko Gut, Milan Nikolić, Predrag Revišin, Vanja Kevrešan, Sava Miletić, Filip Bulatović.. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu