Koncert: Nikola Paskalov - klavir - iKragujevac


Kultura

U Kragujevcu će u subotu 2. novembra, u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, nastupiti makedonski pijanista Nikola Paskalov. Studije klavira završio je na konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, a zatim je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Skoplju, u klasi profesora B.Romanova. Usavršavao se u Krakovu i Londonu. Nastupao je u prestižnim koncertnim dvoranama u širom sveta.

Na programu su dela Šopena i Skrjabina.Početak koncerta je zakazan za 20 časova a ulaz je slobodan. Organizator je Studentski kulturni centar i Muzička škola Kragujevac 

Program koncerta

1. Frederic Chopin “Barcarolle” op. 60
Allegretto

2. Frederic Chopin 12 etudes op. 10 

Etude no.1 C-major, Allegro
Etude no.2 A-minor, Allegro
Etude no.3 E-major, Lento ma non troppo
Etude no.4 C sharp-minor, Presto
Etude no.5 G flat-major, Vivace
Etude no.6 E flat-minor, Andante
Etude no.7 C-major, Vivace
Etude no.8 F-major, Allegro
Etude no.9 F-minor, Allegro molto agitato
Etude no.10 A flat-major, Vivace assai
Etude no.11 E flat-major, Allegretto
Etude no.12 C-minor, Allegro con fuoco

3. Alexander Scriabin sonata op. 68 no. 9 “Black Mass”
Moderato quasi andante

4. Alexander Scriabin “Etudes” 

op. 42 no.4 F sharp-major, Andante
op. 42 no.5 C sharp-minor, Affannato
op. 8 no.11 B flat-minor, Andante cantabile
op. 8 no.12 D sharp-minor, Patetico

Nikola Paskalov je svoj prvi korak u profesionalnoj koncertnoj karijeri napravio tokom svog muzičkog obrazovanja na muzičkom koledžu pri Moskovkom drzavnom konzervatorijumu P. I. Čajkovski” u Rusiji. U tom periodu, kada je imao samo 16 godina i već svirao koncerte sa orkestrima i resitale na mnogim muzičkim festivalima, započinje njegova profesionalna karijera. Studirao je u Moskvi, a kasnije i na Fakultetu Muzičke Umetnosti (FMU) u Skoplju – Makedoniji, u klasi eminentnog profesora B. Romanova u čijoj je klasi i diplomirao 1995.godine. Svoj profesionalni razvoj nastavlja na “Evropskoj Mocartovoj Akademiji” u Krakovu – Poljskoj, gde je sarađivao i sa nekoliko gostujućih profesora: A. Satcom, I. Romanovim, V. Lobanovim, J. Vitenbahom, D. Golubovim, A. Njumanom.

Nikola Paskalov je učestvovao na brojnim međunarodnim master kursevima i sarađivao sa dobro poznatim pijanistima i pedagozima: Paul Badurom – Skodom, Džordžom Sebokom, Gunterom Rainholdom i Petrom Fojhtvangerom. Od 1998 radi i sarađuje sa profesorom Piterom Fojhtvangerom, čiji je i bio asistent na nekoliko međunarodnih master kurseva u Salcburgu i Fojhtvangenu.

U svojoj bogatoj koncertnoj karijeri, pored brojnih pojavljivanja na Makedonskoj koncertnoj sceni, uključujući i 8 koncertnih pojavljivanja sa Makedonskim Filharmonijskim Orkestrom, on nastupa i na međunarodnoj sceni: sa Sarajevskim Filharmonijskim Orkestrom, Simfonijskim Orkestrom Hrvatskog Radija i Televizije i svira solističke resitale i koncerte kamerne muzike u Mađarskoj, Poljskoj, Češkoj, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Nastupa sa raznim asamblima: hrvatskim “Rucner” kvartetom, makedonskim “Gajdov” kvartetom, madjarskim “Kodalj” kvartetom i sarađuje sa dobro poznatim instrumentalistima iz celog sveta. Nedavno je nastupao u Londonu u seriji koncerata pod nazivom “Pijanisti Sveta,” svirajući solo resital u prestižnoj koncertnoj dvorani “U poljima Svetog Martina,” kao i u Zagrebu, gde je svirao klavirski koncert u saradnji sa Simfonijskim Orkestrom Hrvatskog Radija i Televizije u prestižnoj koncertnoj dvorani “Lisinski”. Prethodne godine na jubilarnom izdanju uglednog Ohridskog Letnjeg Festivala nastupio je sa poznatim mađarskim “Kodalj” kvartetom i iste godine primio prestižnu nagradu od Makedonskog Udruženja Muzičkih Umetnika za izuzetna umetnička dostignuća. Sledeći važan koncert je zakazan u Njujorku u najprestižnijoj svetskoj dvorani “Karnegi Hol” u decembru 2013.

Realizovao je brojne snimke za produkciju Makodonskog Radija i Televizije, bivšeg Jugoslovenskog Radija i Televizije, SJF zapisa i Hrvatskog Radija. Nikola Paskalov je realizovao cd sa delima Šopena, Glasla i Rahmanjinova, snimljenih uživo sa njegovog resitala u Skoplju.
Bogati i raznovrsni repetoar Nikole Paskalova uključuje dela za solo klavir kao i za kamernu muziku iz različitog perioda, od baroka do savremene muzike.

Izvodi pogleda kritičara na nastupe Nikole Paskalova u domaćim i međunarodnim novinama

…U prvom klavirskom koncertu S. Prokofijeva, veoma precizno realizovanog od strane orkestra, šesnaestogodišnji Nikola Paskalov je nastupao kao solista, i izazvao je burne aplauze publike!... Nikola Paskalov je izveo ovaj “nimalo lak” koncert u jednom dahu bez ikakvih tehničkih poteškoća, kao i sa izuzetnim samopouzdanjem i brilijantnim pijanizmom…“VEČER” dnevne makedonske novine 23.1.1991

Nikola Paskalov je dao sve što jedan klavirski izvodjac može da ponudi: smirenost, oluju, sreću, moć, strast, plemenitost i poeziju… Temperamentna i elegantna virtuoznost vezana u magično samopouzdanje. Nikola Paskalov je u gradu Fojhtvangenu pokazao majstorski klavirski nastup…“Frankfurtske Narodne Novine” dnevni nemački list 19.4.2003.

Mladi pijanista Nikola Paskalov je sa maksimalnom koncentracijom, na način već zrelog koncertnog umetnika, samouvereno doneo, uključujući sve male finesse, solo deonicu drugog koncerta za klavir i orkestar u B-duru Johanesa Bramsa. Paskalov je imao smisla za preciznost i balans na klasičan način, u svom zajednickom sviranju sa Makedonskim Filharmonijskim Orkestrom, gde je dominirao njegov kreativna privlacnost … Sa tim je ostavio velike impresije na prateću publiku …“NOVA MAKEDONIJA” dnevne makedonske novine 10.11.2004.

Paskalovo sviranje je pokazalo brilijantnost u izražavanju polihromatske strukture, melodijskih linija i motiva osvetljenih blagim intezitetom manje nego na Balkantni način, a više na način instrumentalnih boja koje predstavljaju celestu.“Frankfurtske Narodne Novine” dnevni nemački list 1.4.2005.

Nismo znali mnogo o Glaslovoj muzici ranije, osim nekih prethodnih sporadičnih kontakata sa njegovom muzikom. To je bilo do ove noći, kada se u izuzetnom nastupu njegovog sestrića Nikole Paskalova, pijaniste školovanog na Moskovskom Konzervatorijumu Čajkovski i na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Skoplju, gde on živi i radi, donosi iz prošlosti zaboravljeni muzički rezultat Glaslovog mladalačkog klavirskog koncerta.“Vjesnik” dnevni hrvatski list 11.11.2011. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu