Izložba u čast kneza Mihaila - iKragujevac


Kultura

Povodom 190 godina od rođenja Kneza Mihaila Obrenovića, u zgradi Stare skupštine u Kragujevcu, otvorena je izložba "Knez Mihailo Obrenović, životna i vladalačka sudbina".

U Kragujevcu otvorena izložba Knez Mihailo, povodom 190 godina od rođenja srpskog vladara.

Izložbu organizuju Istorijski arhiv Šumadije i Narodni muzej iz Kragujevca, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Kragujevca.

Obrazovan, principijelan, vladar, reformator, prosvećeni apsolutista, melanhonlik. Knez Mihailo Obrenović, najmlađe dete Kneza Miloša, vladar Srbije u dva navrata.

Životna i vladalačka sudbina od nepunih 45 godina, posvećena oslobađanju od turske vladavine i stvaranju moderne Srbije.

Tokom prve Vladavine od 1839. godine do 1842. godine, svrgnut je u buni koju je predvodio Toma Vučić Perišić. Vraća se na presto, 1860. godine i uvodi značajne promene u politici Srbije. Ukinut je turski Ustav, doneti zakoni o narodnoj vojsci, opštinama, poštama crkvenoj vlasti. Mudrom spoljnom politikom, doneo je slobodu Kneževini.

Kragujevački istoričar, Goran Milosavljević kaže da je incident na Čukur česmi 1862. godine, kada su turski sejmini ubili srpskog dečaka, bili povod za sukob većih razmera. Posle bombardovanja grada sa Kalemegdana, Knez je zatražio iseljenje Turaka iz Srbije.

"Uz pomoć diplomata koje je predvodio Jovan Ristić, izdejstvovano je da, Turci predaju ključeve Beograda i drugih gradova Knezu Mihajlu, čime je završen dug proces osobađanja Srbije od turske vlasti. Hroničari beleže, da je Knez na konju ušao u Beograd, a uveče je priređena bakljada, kakvu Beograd do tada njije video", kaže Milosavljević.

Za Kneza je zakon bio najviša volja, a stvaranje vojnog saveza sa balkanskim državama na čijem je celu bila Srbija, ostvareni ideal. U Srbiji vlada duhovni preporod, evropeizacija gradskog života. Knez pomaže institucije kulture i graditeljstvo.

Marko Milivojević istoričar kaže da je Mihailo bio veliki mecena.

"Pomagao je srpske pesnike i književnike, slikare, u zemlji i inostranstvu - Vuka Karadžića, Branka Radičevića, Đuru Daničića. U srpskoj kulturi zamire orijentalno graditeljstvo i preovladava romantičarski stil", dodaje Milivojević.

U Mihailovo doba, grade se Narodno pozorište u Beogradu, brojne crkve, Kapetan Mišino zdanje, hotel "Staro zdanje" u Aranđelovcu.

Sva znanja koja je stekao u Beču, gde je boravio u izgnanstvu, posle prve vladavine, političke, nacionalne i kulturne stavovove, preneo je u svoje otečestvo. Bio je u braku sa ugarskom groficom Julijom Hunjadi.

Pred kraj života planirao je da se oženi svojom rođakom Katarinom, ali ga je atentat u Košutnjaku 1868. godine u tome sprečio. Poslednje reči, dakle istina je, izgovorio je, beleže hroničari na francuskom jeziku, na kojem je i i napisao, pesmu "Što se bore misli moje".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu