SKC: Program za period 28.10.-03.11.2013. - iKragujevac


Kultura

Ponedeljak, 28. oktobar - 3.novembar – Art kafe galerija u 20:00h.

Sedmo izdanje KRAF-a (Kragujevačkog festivala antiratnog i angažovanog filma) održaće se od 28.oktobra do 03.novembra, 2013. godine u Kragujevcu i biće posvećeno manjinskim pravima. Tako će se, jedini filmski festival u Šumadiji, ove godine baviti problemima manjina sa različitih aspekata (nacionalnih, verskih, seksualnih, socijalnih, “budžetskih”…) i načinima na koji se država Srbija na svom putu prema EU odnosi prema istima, kao i primerima dobre prakse iz regiona.

Za sedam dana festivala, biće prikazano 25 filmova (od kojih dve nacionalne premijere) i održano 10 javnih debata u prostorima kragujevačkog SKC-a i Doma omladine, a ulaz na sve programe je slobodan.

Ovogodišnji laureati priznanja za decentralizaciju filmske umetnosti u Srbiji, koje nosi naziv „Tori Janković“ po autoru koji je snimio prvi igrani film u Kragujevcu su po odluci Saveta festivala - Slađana Petrović Varagić i Dejan Petrović („Filmart“, Požega). Organizator KRAF-a je NVO „MillenniuM“ iz Kragujevca.

Sreda, 30. oktobar – Kutija šibica u 20:00h

Predstavljanje knjige – „Umetnost hvatanja bumeranga“ – Nina Živančević
Govore: autor Nina Živančević, Vladimir Kopicil, moderator Nenad Glišić
Pesnik, prozni pisac, esejista, likovni teoretičar i kritičar i prevodilac, Nina Živančević je objavila prvu knjigu poezije „Pesme“ u izdanju Nolita 1982. i za nju dobila Brankovu nagradu. Do sada je objavila petnaest pesničkih zbirki na srpskom, francuskom i engleskom. Objavila je šest proznih knjiga i dva teoretska eseja – monografiju o recepciji Miloša Crnjanskog (doktorska teza) i studiju o našim umetnicima u egzilu, „Onze femmes artistes, nomads et slaves“
Dobitnica mnogih književnih nagrada. Autorka je brojnih prevoda, uredila je veliki broj antologija, a i sama je zastupljena u pesničkim antologijama svetskog značaja.
Predaje na Sorboni i na univerzitetu Paris 8. Živi i radi u Parizu.

Četvrtak, 31. oktobar – Art kafe galerija u 22:30h

Koncert - Milan Stanisavljević trio
(Milan Stanisavljević - klavir, Milan Pavković - kontrabas i Peđa Milutinović - bubnjevi) i trubač Marko Đorđević.
Kragujevački pijanista i kompozitor Milan Stanisavljević predstaviće svoj album Awakening (izdat za slovenački Celinka Records), kao i neke od novih kompozicija
Ulaz je slobodan

Petak, 01. novembar – Sala PMF-a u 20:00h

Repriza predstave-“Lari Tompson - tragedija jedne mladosti”- Akademsko pozorište SKC-a
U predstavi igraju: Nina Nedeljković Stevanović, Ranko Krstić, Kostadin Stojadinov, Dragana Perović, Jana Mijailović, Marko Radojević, Dragoljub Dimitrijević, Stefan Pavlović.
Ulaz: 150,00 dinara.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu