Polaganjem venaca u Bagremaru odata pošta streljanim Srbima i Jevrejima - iKragujevac


Kultura

Polaganjem venaca i cveća kraj obnovljenog spomenika streljanim Srbima i Jevrejima u naselju Bagremar danas je obeležena je 72. godišnjica od zločinačkog streljanja nedužnih Srba i Jevreja koje je 1941. godine počinila nacistička vojska.

Na mestu gde je 1941.godine streljano 37 Jevreja i 78 Srba, i ovog 20.oktobra, upućene su poruke mira i tolerancija, uz sećanje na tragediju ova dva naroda, koje zauvek treba da služi kao opomena čovečanstvu da se nikada više ne dogodi.

Kraj spomenika sreljanim Srbima i Jevrejima, koji je prošle godine obnovila izraelska komapnija “Plaza“, vence su danas položili u ime grada Kragujevca, gradonačelnik Veroljub Stevanović i Saša Milenić, predsednik Skupštine grada, predstavnici Spomen parka “21. oktobar“, M.Z. Bagremar, SUBNOR-a, Društva srpsko - jevrejskog prijateljstva, vrtića “Kolibri“ kao i predstavnici gradskih odbora političkih partija “Zajedno za Šumadiju“ i Socijalističke partije Srbije.

I ove godine učenici OŠ “Treći kragujevački bataljon“ izveli su prigodan kulturno umetnički program. Podsećanja radi, te 1941. godine ova dva naroda stradali su svuda na teritoriji okupirane Evrope samo zato što Srbi i Jevreji, zato je njihovo dostojansto i smrt naša obaveza da danas i na vjek i vjekov budemo slobodni građani Kragujevca i Srbije.

Predstavnici Društva Srpsko - Jevrejskog prijateljstva i Predsednik Društva za očuvanje sećanja na Holokaust ogranka u Kragujevcu, Nemanja Petrović.

{jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu