Obavezno testiranje zaposlenih u UKC Kragujevac pri povratku na posao - iKragujevac


Vesti

Zaposleni u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, koji nisu vakcinisani protiv korona virusa, koji su preležali kovid 19 ili su bili u nekoj vrsti izolacije, po povratku na posao nakon godišnjeg odmora, bolovanja ili slobodnih dana, treba da urade pi-si-ar test, kako bi proverili svoje zdravstveno stanje, u cilju zaštite pacijenata zbrinutih u ovoj ustanovi, ali i kolega.

Troškove testiranja u iznosu od 9.000 dinara radnici Univerzitetskog kliničkog centra plaćaju sami.

Za zaposlene u kragujevačkom Domu zdravlja ovo pravilo ne važi, s obzirom na to da su radnici ove ustanove, zbog visokog procenta imunizacije, stekli kolektivni imunitet.

Instrukcija o proveri zdravstvenog stanja zaposlenih koji su odsustvovali sa posla zbog godišnjeg odmora, bolovanja ili slobodnih dana došla je iz Ministarstva zdravlja.

Pi-si-ar testiranje se sprovodi kako bi se utvrdilo eventualno prisustvo korona virusa, a odnosi se samo na one koji nisu vakcinisani, koji su preležali Kovid 19 ili su bili u nekoj vrsti izolacije.

U kragujevačkom Domu Zdravlja zaposleno je 570 ljudi. U ovoj ustanovi primarnog nivoa zdravstvene zaštite samo 10 odsto zaposlenih, odnosno 60 radnika, nije imunizovano.

U Domu zdravlja navode da su zaposleni stekli kolektivni imunitet.

Za dokazivanje prisustva infekcije korona virusom koriste se laboratorijske metode.

Pi-si-ar testiranje je standardna metoda koja dokazuje prisustvo virusa 100 posto, jer se ne detektuju drugi virusi osim testiranog.

Bris se uzima iz nosa i ždrela, a rezultati su brzo gotovi.

Bez obzira na sve mere prevencije koje bi trebalo poštovati, imunizacija je najbolji način zaštite.

Masovna vakcinacija, posebno zdravstvenih radnika koji dolaze u kontakt sa velikim brojem pacijenata, od posebne je važnosti za očuvanje zdravlja i jednih i drugih.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu