Unapređenje procedura i programa za najmlađe - iKragujevac


Vesti

Šest lokalnih samouprava, među kojima je i grad Kragujevac, juče su putem video linka formalizovali saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština u cilju realizacije projekta „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu“. U ime grada, Memorandum o saradnji potpisao je gradonačelnik Nikola Dašić, a ostali potpisnici su gradonačelnici Novog Sada, Novog Pazara, Vranja, Bora i predsednik opštine Palilula. Pored predstavnika lokalne samouprave, značaj ove teme prepoznali su i donosioci odluka sa nacionalnog nivoa, Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade RS i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave koji su poželeli puno uspeha u realizaciji projektnih aktivnosti.

Ovaj projekat je za nas prilika da profesionalci u sektoru zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite podignu kvalitet usluga, ali i da svoje znanje kasnije prenesu kolegama iz drugih sredina. Prilika je i da se unaprede procedure, ali i programi rada za najmlađe, posebno u vreme borbe sa Kovidom 19. Roditelji će dobiti podršku profesionalaca da jačaju svoje roditeljske kapacitete jer svaka greška u ovoj oblasti ostavlja velike posledice na budućnost sredina u kojima živimo i našu državu, jer kako decu vaspitavamo takvu zemlju i stvaramo – rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Prema njegovim rečima, briga o najmlađima u našem gradu počinje od najranijeg uzrasta. Kragujevac je među prvim gradovima koji su uveli privatne predškolske ustanove u sistem obrazovanja i tako rešili problem nedostatak slobodnih mesta u državnim vrtićima. Besplatan prevoz za svu decu školskog uzrasta, besplatne užine za najosetljivije grupe dece, besplatni udžbenici za prvi razred osnovnih škola, različiti sportski i rekreativni sadržaji samo su neki od primera dobrih praksi u kragujevačkoj lokalnoj samoupravi.

Projekat „Podrška lokalnim samoupravama za širenje dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu“ koji upravo otpočinje u Kragujevcu jedan je od ključnih stubova sprovođenja programa ‚‚Podrške podsticajnom roditeljstvu kroz igru“ koji sprovodi Unicef sa nacionalnim partnerima, uz podršku Lego fondacije. Ovaj program je rezultat kontinuiranih napora Unicefa i relevantnih aktera u smeru unapređenja kako roditeljskih tako i profesionalnih praksi u oblasti ranog razvoja.

Sprovođenjem ovog projekta, SKGO nastoji da kroz aktivno angažovanje u radu sa lokalnim samoupravama podrži unapređenje lokalnih javnih politika i propisa i razvoj institucionalnih i profesionalnih kapaciteta lokalne samouprave i sektora zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite za sprovođenje lokalnih usluga namenjenih pružanju dostupne, kvalitetne i održive podrške roditeljima. Projekat će biti realizovan u periodu od 2021. godine do 2024. godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu