Zastavina ambulanta ponovo u kovid sistemu zbog RASTA broja OBOLELIH - iKragujevac


Vesti

Od utorka, 23. marta u kovid sistem vraća se Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava d.o.o. Kragujevac. U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i povećanim brojem novoobolelih i pregledanih u Respiratornoj ambulanti Doma zdravlja Kragujevac (ATD), na danas održanoj vanrednoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije odlučeno je da se Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava d.o.o. ponovo stavlja u kovid sistem. U respiratornoj jedinici za Kovid-19 pacijente u ZZZR Zastava radiće 6 ekipa svakog radnog dana i vikendom od 7 do 20 sati.

Na osnovu aktuelne epidemiološke situacije i povećanog broja novoobolelih koji se u prethodne dve nedelje kretao i do preko 900 pacijenata dnevno, održana je sednica Gradskog štaba za vanredne situacije i doneto je naređenje da se od sutra, 23. marta u kovid sistem vraća Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika. S jedne strane to će rasteretiti kapacitete Respiratorne ambulante Doma zdravlja u okviru ATD–a, a sa druge strane olakšati i sugrađanima koji gravitiraju ka Zastavinoj ambulanti da mogu otići na pregled ukoliko sumnjaju ili imaju neke od simptoma Kovid-19, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera.

Epidemiološka situacijau gradu je vanredna, a kako se povećava broj pregleda kako u respiratornoj ambulanti Doma zdravlja Kragujevac tako i broj hospitalizovanih pacijenata raste, kaže dr Damnjanović. U UKC Kragujevac trenutno je 200 pacijenata hospitalizovano a 17 je na respiratoru. Zdravstveni sistem je iscrpljen jer više od godinu dana traje borba naših lekara, medicinskih sestara kao i nemedicinskog osoblja i neophodno je rasteretiti ih.

S druge strane, kaže dr Damnjanović, ovo je i apel svim našim sugrađanima da se prijave za vakcinaciju na portal E-uprave i da ukoliko nisu u mogućnosti to učine pozivom kol centra (505 800, 505 811, 505 812, 505 825, 505 842) i operateri to učine za njih. Kroz pozive kol centra spiskovi Kragujevčana, najčešće iz seoskih sredina, romskih naselja unose se na portal E-uprava – vakcinacija, a prijavljuju se i privredni subjekti. Pored poštovanja epidemiloških mera i lične odgovornosti svakog pojedinca do kolektivnog imuniteta možemo doći imunizacijom, poručila je dr Damnjanović.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu