Vratite se do kraja ove nedelje u Srbiju, onda stupa na snagu novi režim: Nove mere od petka u 18h - iKragujevac


Vesti

Na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj se razmatrlo uvođenje obavezne samoizolacije od 10 dana za sve naše koji se vraćaju sa letovanja, doneta je odluka da se od petka u 18 sati uvede nadzor nad svim našim građanima koji se vraćaju sa letovanja iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, ali i i iz ostalih zemalja u regionu, u kojima je lošija epidemiološka situacija u odnosu na našu zemlju.

Kako je prof. dr Darija Kisić Tepavčević rekla nakon sednice Kriznog štaba da će nove mere stupiti na snagu u petak u 18 sati, i pozvala sve naše građane da se vrate u zemlju do tad.

- Ovom prilikom apelujemo na sve naše građane koji se nalaze u susednim zemljama, da se vrate u svoju zemlju do petka jer u petka u 18 časova ćemo imati drugačiji režim prema tim građanima. Od petka će se uvesti nadzor za sve putnike koji ulaze u našu zemlju iz tih zemalja, to su sve mere zbog maksimalne prdostrožnosti da bi što više smanjili rizik unošenja lokalnih rezervoara zarazaze i transmisije - kazala je prof. Kisić Tepavčević.

Po učestalosti obolevanja od korona virusa, prema njenim rečima, Crna Gora se nalazi na trećem mestu, a kako je rekla, na visokom mestu su i Hrvatska i BiH.

- To napominjem jer je veći broj građana naših upravo u tim zemljama - kazala je ona.

Važi za sve građane od dece do najstarijih
Ona je dodala da se neće raditi o karantinu i samoizolaciji već samo nadzor.

- Time će maksimalno da se smanji rizik - kazala je ona i dodala da će taj nadzor verovatno trajati 10 dana:

- On će podrazumevati odgovarajuće mere i aktivnosti da se maksimalno smanji rizik prenošenja infekcije.

Na pitanje da li će se nadzor odnositi i na decu, rekla je da to važi i od ranije, i napomenula da to nešto što spasava živote.

- Deca su rasadnici infekcija, to jeste ranija preporuka, ali sada ćemo da je proširimo na sve naše građane u formi nadzora - kazala je Kisić Tepavčević.

Obavezni karantin, kao jednu od tačaka, koja će se naći pred članovima štaba, juče je najavilo i Ministarstvo zdravlja. Jučerašnjih 108 novoobolelih od 3.082 testiranih, ministarstvo je ocenilo kao blagi porast, i kao posledicu povratka građana sa odmora u Crnoj Gori i u Hrvatskoj.

- Još jednom apelujemo na sve koji se vraćaju u zemlju da budu solidarni i smanje kretanje u prvih sedam dana po povratku, da svedu kontakte na minimum ili da se odmah testiraju - apelovalo je Ministarstvo zdravlja.

Mada mediji spekulišu da postoji mogućnost i obaveznog karantina, naš izvor navodi da za to sada ne postoji pravni okvir.

- Biće preporučeno samo građanima da budu određeni broj dana u samoizolaciji, i da se odmah jave u kovid ambulantu, ukoliko osete neke simptome. Takođe, njihova deca neće ići u školu 7 do 10 dana. Obavezan karantin ne može da se uvede, a pogotovo ne da policija kontroliše da li građani poštuju tu meru, kao što je bilo u vanrednom stanju. Iz njega smo izašli - objašnjava naš izvor unutar Štaba.

Ako bi se kojim slučajem donela mera obaveznog karantina, onda bi poštovanje te mere morala da se kontroliše.

- U tom slučaju bi građani pri povratku u zemlju dobijali papir o izolaciji, i ulazili u jedinstveni sistem, a sada, ipak, za to nemamo uslova - kaže naš sagovornik.

Štab bi trebalo da dogovori i kako poslodavci treba da se ponašaju prema građanima koji žele da ispoštuju izolaciju. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu