Sutra skraćeni časovi! - iKragujevac


Vesti

Svi zaposleni u prosveti, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Kragujevca stupiće 17. novembra u jednodnevni štrajk upozorenja.

Kako je najavljeno, u četvrtak u školama koje su članice ovog sindikata, časovi će biti skraćeni na 30 minuta.

Razlozi zbog koga je Unija sindikata prosvetnih radnika donela odluku da stupi u štrajk su nesipunjavanje sporazuma potpisanog sa Vladom iz aprila 2015. godine, gde je bilo garantovano da će biti isplaćena Svetosavska ili Vidovdanska nagrada i da će od 2016. krenuti platni razredi, koji još nisu ni formirani. U ovoj sindikalnoj organizaciji navode da traže povećanje plata prosvetnim radnicima za 12 odsto, kao i razgovore sa ministarstvima prosvete i finansija o koeficijentima.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika u Kragujevcu, Ljiljana Miletić tvrdi da se od potpisivanja sporazuma ništa nije promenilo, a od povećanja plata nema ni govora, navodeći da je povećanje od 6,8 odsto, ustvari samo vraćanje na nivo plata iz novembra 2014. godine.

Jedan od zahteva prosvetara je i rešavanje problema tehnoloških viškova.

U sindikatu kažu da se blizu 200 direktora škola u Srbiji direktno oglušilo o uputstva ministra prosvete i zakon i zatražili da se objavi ko su direktori koji su jači od države. Dodaju da očekuju veliki odziv i da za sada nisu definisani dalji koraci, ukoliko izostane reakcija nadležnih. U sastavu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije je 736 škola i blizu 30.000 prosvetara.

Na teritoriji koju pokriva Školska uprava Kragujevac, a to je cela Šumadija bez Aranđelovca, 41 škola je članica ove sindikalne organizacije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu