PROJEKAT NA DELU: Energetska efikasnost u javnim zgradama - iKragujevac


Vesti

Kragujevačka Osnovna škola Moma Stanojlović jedna je od pet škola u Srbiji koje su odabrane za ovogodišnju realizaciju programa Energetska efikasnost u javnim zgradama, koji se finansira na osnovu sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Nemačke razvojne banke.

Radovi su u toku, tako da će do decembra učenici ove škole, jedne od najstarijih u Kragujevcu, dobiti potpuno obnovljenu zgradu. Zbog građevinskih radova početak školske godine za učenike i nastavnike Škole Moma Stanojlović značiće i drugu lokaciju koja u ovom trenutku nije poznata.

Zvuk zvona, koji se u osnovnoj školi Moma Stanojlović oglašava 126 godina, trenutno je zamenjen bukom građevinskih mašina i alata. Počela je rekonstrukcija objekta u okviru programa Energetska efikasnost u javnim zgradama, koji se finansira na osnovu sporazuma između Republike Srbije i Nemačke razvojne banke. Tragovi vremena najvidljiviji su na stolariji, podnim površinama, grejnim instalacijama, a njihove zamene niko se i ne seća. Uz to, uslovi za nastavu u fiskulturnoj sali, boravku, učionicama bili su neadekvatni za još jednu školsku godinu za preko 700 učenika.

Dobićemo jednu kompletnu novu školu, potpuno novu i opremljenu. Menja se kompletna stolarija u školi, rade se sve učionice, od krečenja, menjanja podova, toaleta. Dobićemo i novu kuhinju u boravku. Menjaćemo krov na boravku. Rade se grejanje u sali i hoblovanje, lakiranje parketa. Bukvalno obuhvata sve radove na sve tri zgrade, od matične škole, boravka i fiskulturne sale u školi.

Radovi u školi Moma Stanojlović izvodiće se do kraja novembra, što znači da nova školska godina u ovoj obrazovnoj ustanovi, po svoj prilici, neće početi na matičnom mestu.

Početak školske godine verovatno neće biti ovde, pretpostavljam da ćemo morati da izmestimo i decu i nastavnike, zato što moramo da brinemo i o bezbednosti svojih učenika u školi, a to ćemo uraditi u nekom narednom periodu da vidimo da li možemo završiti bar boravak da bi deca koja idu u boravak ostala ovde u školi, a da ostalu decu izmestimo u neki, neki drugi prostor.

Ukupna vrednost radova opredeljenih za Osnovnu školu Moma Stanojlović je 450 hiljada evra. Iz kredita Nemačke razvojne banke obezbeđeno je 360 hiljada evra, dok preostali deo sredstava izdvaja Grad Kragujevac. Renoviranje jednog od najstarijih obrazovnih objekata obezbediće uštedu energije od 30 do 50 odsto.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu