SAVETI ZA VOZAČE: Evo šta sve morate da znate o letnjim gumama - iKragujevac


Vesti

 Zakonski su tu stvari potpuno jasne. Zimske gume u Srbiji obavezne su od 1. novembra do 1. aprila i najjednostavnije je se voditi tim pravilom.

“Sezona letnjih guma” počinje 1. aprila, a završava se 31. oktobra. U ovom vremenskom periodu vozači bi na svojim automobilima trebalo da imaju isključivo letnje gume. Trenutno u Srbiji,zakon nas obavezuje jedino da u zimskom periodu na svom automobilu moramo imati zimske gume. To ne važi za leto i letnje gume. “Pa onda ne moram da brinem i da bacam novac na letnje gume,voziću i dalje svoje zimske gume i uštedeti novac” , rekla bi većina vozača. Međutim stvari stoje drugačije.

Nisu retki vozači koji razmišljaju kako su zimske gume "bolje" od letnjih. Istina je ta da su zimske gume "bolje" od letnjih samo i isključivo u zimskim uslovima u saobraćaju. Razlog zbog koga je to tako je vrlo jednostavan. Zimske gume napravljene su od smese koja ostaje mekana i čuva svojstva pri nižim temperaturama, dok se letnje gume prave od takve smese koja je postojana pri višim temperaturama.

S dolaskom proleća, srpski vulkanizeri već rade punom parom, a zbog viših temperatura vozači su već krenuli sa zamenom zimskih guma na svojim vozilima. S dolaskom viših temperatura to je itekako neophodno.

U letnjim uslovima neuporedivo bolja svojstva i sigurnost pružaju letnje gume. Poređenja radi, u letnjim mesecima sa zimskim gumama na vašem vozilu vreme kočenja je drastično produženo.

Što se sigurnosti tiče, vožnju u letnjim mesecima prilagodite uslovima na putu, i zato zimske gume u tom periodu nikako nisu preporučljive. Ako pogledamo ekonomsku optimizaciju, onda logično možemo zaključiti kako zimske gume u letnjim mesecima čine veći trošak. Kako smo naveli, zbog svojeg sastava materijala i prilikom zagrevanja podloge, one se znatno brže troše, a zbog promene strukture one zimi više neće reagovati kao kvalitetno skladištene i čuvane zimske gume. 

Letnje i zimske gume se osim po dezenu šare, znatno razlikuju i u smesi materijala od kojih su napravljene. Već na prvi pogled možemo zaključiti da je zimska guma znatno mekša od letnje. Sastav zimske gume je takav da ona daje najbolje performanse pri temperaturama ispod 7 stepeni celzijusovih, dok letnje gume najbolje performase ispoljavaju iznad pomenute temperature. Zimska guma u uslovima povišene temperature ima znatno oslabljene performanse, što se odražava na lošu upravljivost, loše držanje u krivinama i što je najbitnije znatno duži zaustavni trag.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu