KRAGUJEVAC NA LISTI PRIORITETA: Obnova objekata u oblasti energetske efikasnosti - iKragujevac


Vesti

Metodologija za selekciju i prioritizaciju infrastrukturnih projekata, koja je usvojena kao aneks dokumenta “Nacionalni prioriteti za međunarodnu pomoć za period 2014.-2017., sa projekcijama do 2020. godine“ Vlade Republike Srbije, bio je povod sastanka predstavnika lokalne samouprave grada Kragujevca i predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike.

Na osnovu ove Metodologije definisana je Jedinstvena lista infrastrukturnih projekata u sektoru energetike, prema kojoj je imajući u vidu stratešku relevantnost, grad Kragujevac visoko rangiran, a konkurusao je za energetsku sanaciju 18 javnih zgrada u vrednosti od 5 miliona evra.

Obnova 11 osnovnih škola, dve srednje i pet vrtića u Kragujevcu obuhvatiće radove na izolaciji objekta, zamenu prozora, radove na krovu i podu, modernizaciju sistema grejanja, unutrašnju rasvetu i ugradnju solarnih kolektora u objektima gde je to potrebno. Ovakva sveobuhvatna rekonstrukcija, objekte dovodi u viši energetski razred, a radovi će biti finansirani iz sredstava pretpristupne pomoći EU (IPA), bilateralne donacije, aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama ili nacionalnim sredstvima.

Imajući u vidu da je u toku primena Metodologije o proritizaciji projekta sastanak predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike Tamare Jovanović i Bojana Kovačića sa članom Gradskog veća za zaštitu životne sredine, ravnomerni i održivi razvoj Vladimirom Maksimovićem, načelnikom GU za upravljanje projektima Natašom Pešić Radosavljević i načelnikom odeljenja za energetsku efikasnost Anom Radojević, prvi je u nizu na kome su obavljene konsultacije u cilju kompletiranja tehničkog i ekonomskog dela izveštaja. Izveštajem će biti definisani infrastrukturni projekti iz sektora obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti sa neophodnom dokumentacijom, i oni će biti predmet podrške u narednom periodu.

Inače, pored Kragujevca na Jedinstvenoj listi infrastrukturnih projekata iz oblasti energetike, su i projekti za obnovu objekata u Beogradu, Zrenjaninu, Subotici i Kraljevu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu