Linux bazirane mobilne platforme se nadaju usvajanju u 2013. - iKragujevac


IT

Dok Android i iOS zajedno drže oko 85% globalnog tržišta smartfona, druge mobilne platforme kao što su Tizen, Open webOS, Firefox OS i Sailfish OS, se nadaju usvajanju u 2013. godini.

 

Sa druge strane, glavni proizvođači smartfona nisu voljni da pređu sa Androida ali će držati oko na razvoju alternativnih platformi, navode izvori iz lanca snabdevanja za Digitimes. Pre pojave Androida, Samsung, Motorola i drugi proizvođači su usvajali razne operativne sisteme bazirane na Linuxu, a dobijali su podršku i od nekoliko telekom operatera. Ali kako globalno smartfon tržište tada nije bilo ovako zrelo i nije bilo dovoljno aplikacija, nijedan od ovih mobilnih operativnih sistema baziranih na Linuxu nije postao mejnstrim dok Google nije ponudio Android.

Open webOS je evoluirao od webOSa i stekao usvajanje od strane ZTE kompanije a neki smartfoni bi trebalo da budu objavljeni u toku sledeće godine. Firefox OS je fokusiran na entry-level smartfone i u saradnji sa ZTE i kineskom kompanijom TCL dobio je podršku od strane Deutsche Telekom, Sprint i Telenor operatera a modeli bazirani na njemu će biti lansirani u Latinskoj Americi takođe tokom naredne godine.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu