Vodič za kupovinu smartfona - iKragujevac


IT

Praznični dani nekako su najzgodniji za kupovinu novih telefona jer se izbor naglo proširi, a operatori i uvoznici ponude bolje uslove kupovine.

 

Novogodišnje rasprodaje telefona u Srbiji možda i nisu euforične i masovne kao što je to slučaj sa razvijenijim evropskim i prekookeanskim zemljama, ali i naši operatori i uvoznici telefona potrudili su se da naprave ponude koje privlače mnogo pažnje.

Ovim vodičem želimo da vam pomognemo prilikom izbora novog smartfona, čije cene su dodatno snižene i treba da vodite računa posebno o tome da ćemo vam preporučiti isključivo legalne i zvanične kanale prodaje.

U ovom trenutku razmatraćemo smartfon ponudu koja obuhvata Android, Windows Phone, iOS i kod nas još uvek popularan Symbian operativni sistem.


Smartfon za svaki džep

Iako prvobitno zamišljena kao kategorija koja se ne nudi baš svim korisnicima, malo po malo smartfoni su se spustili i u najniži tržišni segment, tako da sada čak i za 100 evra možete da kupite sasvim upotrebljiv i kvalitetan pametni telefon. Ponuda i ovom segmentu je sve bogatija, a zahvaljujući ažurnosti domaćih distributera i Srbija ima priliku da dobije sve nove modele uporedo sa njihovom svetskim premijerom.

LG Optimus L3
Najpovoljniji model uspešne L serije donosi Android 2.3.6 operativni sistem, procesor na 800 MHz i 1 GB memorije sa 384 MB RAM memorije. Ima kameru rezolucije tri megapiksela i microSD proširenje. Displej rezolucije 240 x 320 piksela ima dijagonalu od 3.2 inča. Od konekcija na raspolaganju su Wi-Fi, Bluetooth, microUSB i HSDPA brzine do 3.6 mbps. Kapacitet baterije je 1.500 mAh.

Cena telefona je oko 100 evra, dok se u ponudi operatora može kupiti za jedan dinar.

Samsung Galaxy Y S5360
Jedan od najpovoljnijih Galaxy modela ima kvadbend GSM i dualbend 3G podršku, uz prenos podataka brzinom do 7.2 mbps i Android 2.3.6. Naravno, tu su Bluetooth, Wi-Fi i microUSB priključak, uz microSD proširenje memorije. Telefon radi sa procesorom brzine 830 MHz, uz 290 MB RAM memorije i oko 200 MB korisničke memorije. Displej dijagonale tri inča ima rezoluciju od 240 x 320 piksela. Kapacitet baterije je 1.200 mAh.

Cena telefona je oko 140 evra.

Sony Xperia tipo
Kompanija Sony nedavno je predstavila dva slična telefona s jednom rezlikom – Xperia tipo dual ima podršku za dve SIM kartice. Model bez te funkcije ima displej dijagonale 3.5 inča, rezolucije 320 x 480 piksela, koji je zaštićen od grebanja i oštećenja. Procesor na 800 MHz radi sa 512 MB RAM memorije i 2.2 GB interne memorije, uz microSD proširenje. Brzina prenosa podataka do 7.2 mbps dopunjena je Wi-Fi i Bluetooth konekcijama, uz prisustvo microUSB porta. Ono što je posebno kod ovog telefona jeste njegov ICS 4.0.4 Android operativni sistem. Kapacitet baterije je 1.500 mAh.

Cena telefona je oko 170 evra.

Razmislite i o ovom modelu: Sony Ericsson Xperia mini i mini pro – stariji modeli smartfona, sa procesorom na 1 GHz i Android 4.0.4 operativnim sistemom. U paketu se dobijaju i dve zadnje maske.

Cena telefona je oko 160 evra, dok se u ponudi operatora može kupiti za jedan dinar.

Pogledajte još i modele:
- Huawei U8500
- Alcatel One Touch Smart 991 i
- Motorola Defy Mini.


Srednja klasa je idealna za većinu korisnika

Granica između srednje i premijum, odnosno najviše smartfon klase veoma je tanka, pa dobar izbor telefona može da vas reši briga o nabavci sledećeg i za nekoliko godina. U ovom segmentu zastupljene su gotovo sve opcije smartfona koje su aktuelne i proizvođači se manje-više prate u stopu, pa će o odluci za kupovinu odlučiti karakteristike poput dizajna ili prodajnog pakovanja.

Sony Xperia J
Posebno dizajniran telefon srednje klase drugačiji je od svih svojih konkurenata, a izdvaja ga i velika LED dioda u različitim bojama, smeštena na samom dnu kućišta. Ima displej dijagonale četiri inča, rezolucije 480 x 854 piksela. Podržava prenos podataka do 7.2 mbps i ima sve uobičajene načine povezivanja + DLNA konekciju. Procesor na 1 GHz uparen je sa oko 4 GB interne memorije i 512 MB radne memorije + microSD ulazom za kartice do 32 GB. Telefon ima kameru rezolucije 5 MPx sa autofokusom, Android 4.0.4 (Jelly Bean 4.1 u planu) i Sony Mobile BRAVIA Engine za poboljšanje prikaza slike na displeju i kameri. Ugrađena je baterija kapaciteta čak 1.750 mAh.

Cena telefona je oko 270 evra.

HTC Desire X
Ovo je jedan od trenutno najpopularnijih telefona, koji se svojim karakteristikama i povoljnom cenom izdvaja od konkurencije. U veoma kvalitetnom kućištu od metala nalazi se telefon sa procesorom dual-core na 1 GHz, uz 768 MB RAM memorije i 4 GB interne + microSD do 32 GB proširenje. Displej na dijagonali od četiri inča prikazuje sliku rezolucije 480 x 800 piksela, a ugrađen je i poseban Beats Audio sound dodatak za kristalno jasan i puniji zvuk u slušalicama. Kamera rezolucije 5 MPx sa autofokusom snima 480p video sa 30 fps, a tu je i čitav spektar uobičajenih konekcija, uz DLNA Wi-Fi opciju. Dolazi sa Androidom Ice Cream Sandwich verzije 4.0.4. i planirana je Jelly Bean nadogradnja. Uređaj se isporučuje sa baterijom kapaciteta 1.650 mAh.

Cena telefona je oko 330 evra, dok se u ponudi operatora može kupiti za jedan dinar.

Samsung Galaxy S3 mini
Mlađi brat izuzetno popularnog S3 modela dolazi sa dual-core procesorom na 1 GHz i 8 ili 16 GB interne memorije, zajedno sa 1 GB RAM memorije. Slika se prikazuje u rezoluciji od 480 x 800 piksela na dijagonali displeja od četiri inča. Podržane su microSD kartice kapaciteta do 32 GB, svi tipovi konekcije, uključujući prenos podataka brzine do 14.4 mbps i ugrađena je kamera rezolucije 5 MPx, uključujući 720p HD video snimanje sa 30 fps. Za razliku od prethodna dva konkurenta, ovaj dolazi sa Androidom Jelly Bean verzije 4.1.1. Ugrađena je izmenjiva baterija kapaciteta 1.500 mAh.

Cena telefona je oko 400 evra, dok se u ponudi operatora može kupiti za jedan dinar.

Sony Xperia U
 Kompanija Sony baš zna kako da svoj telefon dizajnerski izdvoji od konkurencije. Ovog puta u providni deo kućišta ubačene su LED diode, koje svetle u različitim bojama i svoje osvetljenje prilagođavaju nijansi boje na ekranu. Takođe, različitim svetlosnim signalima upozoravaju na propuštene pozive i druga dešavanja na telefonu. Inače, Xperia U je dual-core 1 GHz smartfon sa 512 MB RAM memorije i ima samo internu memoriju od oko 6 GB. 

Cena telefona je oko 250 evra.

Razmislite i o ovom modelu: HTC Windows Phone 8S – izuzetno moderno dizajniran Windows Phone 8 smartfon sa prodavnicom aplikacija koja radi i u našoj zemlji, što kod Androida nije slučaj.

Model 8S trenutno nije u slobodnoj prodaji, dok se u ponudi operatora može kupiti za jedan dinar.

Pogledajte još i modele:
- Samsung Galaxy S Duos Dual Sim
- HTC One S
- Alcatel One Touch 992D Dual Sim
- LG Optimus L7 i
- Huawei Ascend G300.


Najviša klasa ima sve što poželite i zamislite!

Uz adekvatnu (najvišu) cenu, ovo su trenutno vodeći modeli na tržištu, bez obzira da li se posmatra samo jedan njihov segment ili uređaj u celini. Ovi telefoni trebali bi da, makar što se novih verzija softvera tiče, ostanu aktuelni najmanje 18 meseci. Modeli najjače specifikacije, zbog svojih velikih displeja i dodatnih funkcija u većini situacija mogu da posluže umesto laptop računara ili nekog drugog uređaja, recimo GPS navigacije.

HTC Windows Phone 8X
Uređaj po svom dizajnu potpuno drugačiji od svih telefona na tržištu ima novi Windows Phone 8 operativni sistem, koji je dobio mnogo pohvala stručnog dela, ali i od korisnika. Ima dual-core procesor na 1.5 GHz uz 1 GB RAM memorije i oko 16 GB interne memorije, bez microSD proširenja. Displej dijagonale 4.3 inča prikazuje sliku u 720p HD rezoluciji sa 1.280 x 720 piksela. Poseduje sve moguće konekcije, uključijući i NFC. Kamera rezolucije osam MPx snima Full HD video u rezoluciji od 1.920 x 1.080 piksela. Ugrađena je neizmenjiva baterija kapaciteta 1.800 mAh.

Cena telefona je oko 670 evra, dok se u ponudi operatora može kupiti za jedan dinar.

Samsung Galaxy S3
Da li možemo dodati još nešto o ovom telefonu, a da to već ne znate napamet? Pošto ne možemo, savetujemo vam da pročitate test ovog uređaja OVDE.

Cena telefona je oko 680 evra, dok se u ponudi operatora može kupiti za jedan dinar.

Nokia 808 PureView
Telefon koji će sve vaše foto i video zahteve ispuniti savršeno. Sa kamerom rezolucije od 41 MPx i naprednom PureView tehnologijom, Nokia 808 je najbolji izbor za mobilno fotografisanje. Ima Symbian operativni sistem verzije Belle sa Feature Pack 2 dodatkom, koji se dobro približio Androidu, ali i dalje nema sve opcije na koje se najviša klasa odavno navikla. Procesor brzine 1.3 GHz radi uz 512 MB RAM i sa 1GB korisničke memorije uz dodatnih 16 GB interne memorije i microSD proširenjem. Displej dijagonale četiri inča prikazuje sliku rezolucije svega 360 x 640 piksela, a od posebnih opcija izdvaja se ClearBlack matrica, Dolby Digital audio pojačanje i HDMI port. Telefon dolazi sa izmenjivom baterijom kapaciteta 1.400 mAh i izuzetno bogatim prodajnim pakovanjem.

Cena telefona je oko 550 evra, dok se u ponudi operatora može kupiti za 12.000 dinara.

HTC One X+
Unapređena verzija One X modela donosi quad-core procesor na 1.7 GHz i 1 GB RAM memorije, sa čak 64 GB interne memorije. Ekran HD rezolucije na dijagonali od 4.7 inča prikazuje sliku u 1.280 x 720 piksela i zaštićen je novim Gorilla Glass staklom. Dolazi sa Androidom Jelly Bean verzije 4.1.1 i ima kameru rezolucije osam MPx sa Full HD i HD snimanjem u 28 fps. Telefon je smešten u posebno polikrbonatno kućište, koje mu daje dodatnu čvrstinu i izdržljivost. Uz to, na poklon se dobijaju Beats sluške, koje će obogatiti inače unapređeno Beats audio iskustvo. Joše neke od posebnosti su novi HTC Sense 4+ interfejs, 25 GB Cloud memorije na Dropbox servisu i baterija kapaciteta 2.100 mAh koja se ne može izvaditi.

Cena telefona je oko 680 evra, dok se u ponudi operatora može kupiti za jedan dinar.

LG Optimus 4X
Nastavljajući tamo gde je prethodnik LG Optimus 2X stao, dolazi quad-core smartfon sa procesorom brzine 1.5 GHz. Uz to je ugrađeno 16 GB korisničke memorije, gigabajt RAM memorije i microSD slot za kartice kapaciteta do 32 GB. Displej dijagonale 4.7 inča daje sliku rezolucije 1.280 x 720 piksela i zaštićen je od grebanja i oštećenja. Telefon dolazi sa Androidom Ice Cream Sandwich u verziji 4.0.3 i planirana je nadogradnja na Jelly Bean. Paket zaokružuju kamera rezolucije osam megapiksela sa Full HD snimanjem u 30 fps i baterija kapaciteta 2.150 mAh.

Cena telefona je oko 670 evra, dok se u ponudi operatora može kupiti za jedan dinar.

iPhone 5
 Iako se u Srbiji još uvek ne može kupiti direktno od Apple kompanije ili preko operatera, domaće prodavnice mobilnih telefona nude iPhone 5 uređaje, i to u svim verzijama od 16, 32 i 64 GB interne memorije. Novi Apple smartfon, iako su mnogi sumnjali u njegov uspeh, dokazao je da je bio dobar korak napred za Apple u daljoj iPhone revoluciji. Bez obzira na to što su Apple Mape pravile velike probleme, sada, kada su vraćene Googlove, korisnici su, reklo bi se u potpunosti zadovoljni. Iphone 5 ima displej dijagonale 4 inča, rezolucije 640 x 1.136 piksela, a procesor mu je dual-core na 1.2 GHz. 

Cena telefona je oko 640 evra za verziju od 16 GB, 830 za verziju od 32 GB i 960 evra za verziju od 64 GB interne memorije.

Razmislite i o ovom modelu: Nokia Lumia 920 – izuzetan telefon, koji je kod korisnika ponovo vratio veru u Nokijin brend. Dobio je izuzetno pozitivne kritike svih koji su imali priliku da ga isprobaju, a ističe se kućištem neobičnog dizajna, modernih boja, bežičnim punjenjem, HD+ displejom i posebnim paketom Nokia WP8 softvera, uključujući i navigaciju Nokia Here.

Pogledajte još i modele:
- Samsung Galaxy Note 2
- Sony Xperia P
- LG Optimus Vu i
- HTC One X.

Izvor: Mondo {jathumbnail off}

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu