Naš nutricionista otkriva koji su to ZNAKOVI koji otkrivaju da nam SMETA GLUTEN - iKragujevac


Vesti

Iako se osetljivost na gluten sve više smatra pomodnim trendom, neki zaista pate od tog sindroma. Mnogi od njih boluju i od opake bolesti tankog creva - celijakije. Gluten utiče i na promenu raspoloženja, glavobolju, umor...Prema rečima nutricioniste Milke Raičević, osim probavnih smetnji, postoji čitav niz atipičnih simptoma.

- Osim učestalih problema sa stomakom, gasova, proliva, kao i krvarenja u stolici, i neraspoloženje, umor, gubitak na težini, osip na koži, naročito na zadnjem delu nadlaktice, pad krvnog pritiska, hormonski disbalans, problemi sa zubima i hronične migrene mogu da budu znaci da vam smeta gluten. Ali, kao i svaku autoimunu bolest, i netoleranciju na gluten prati više dijagnoza, pa ju je veoma teško otkriti - kaže nutricionista.

Evo na koje smetnje treba odmah da ukažete svom doktoru:

1. Promene raspoloženja

Osim što utiče na probavu, gluten utiče i na psihu. Povezuje se s promenama raspoloženja, anksioznošću, depresijom i hiperaktivnošću, a stručnjaci tvrde da će simptome ublažiti jednostavno izbacivanje hrane s glutenom.

2. Stalan umor

Kao posledica intolerancije na gluten javlja se hronični umor, pa i pad energije naročito nakon obroka.

3. Glavobolje i vrtoglavica

Moguće su u migrene što dokazuju i snimci mozga obolelih od celijakije. Na snimcima se vidi upala u nervnom sistemu koja najverovatnije uzrokuje nepodnošljive glavobolje. Ta upala izaziva vrtoglavicu, ukočenost i trnjenje u telu.

4. Hormonalne promene

Upale koje uzrokuje intolerancija na gluten opterećuju nadbubrežne žlezde i remete rad endokrinog sistema. Upravo zbog toga menja se nivo hormona u telu što može da izazove neplodnost i nepravilan menstrualni ciklus.

5. Svrab i osip

Kad se telo bori s glutenom koji ne može da svari, to može da uzrokuje pojavu osipa i svraba po celom telu, a najčešće po leđima i gornjem delu ruku. Ta upala je rezultat stvaranja antitela od stane imunog sistema, a promene na koži mogu da podsećaju na psorijazu.

Ništa na svoju ruku

Ljudi koji boluju od celijakije moraju u potpunosti da isključe gluten iz ishrane, ali kako bezgluetnska dijeta ne koristi zdravim ljudima doktori upozoravaju da pre prelaska na nju obavezno treba napraviti testiranje koje će potvrditi dijagnozu.

 

Izvor: Blic

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu