Predstava „Zeleni zraci“ u Teatru - iKragujevac


Kultura

U Knjaževsko srpskom teatru najavljen je početak rada na novoj premijeri u ovoj sezoni. Reč je o predstavi „Zeleni zraci” koja predstavlja adaptaciju teksta „Vila Sašino” našeg pisca i režisera Gorana Markovića.

Ovoga puta, na sceni kragujevačkog pozorišta, predstavu će režirati Milica Kralj (kćerka našeg velikog, preminulog glumca, Petra Kralja), kojoj je ovo prva saradnja sa kragujevačkim pozorištem.

Probe čitanja za ovaj komad su već počele. U osnovi, reč je o psihološkoj drami i tragičnoj ljubavi koja je istovremeno predstavljala kraj dinastije Obrenović i jedne epohe 19. veka. Možda je i pravo vreme za iznošenje nekih činjenica, jer je po mišljenju mnogih istoričara baš taj, tragičan kraj bio je uvod u Veliki svetski rat, čija se 100-godišnjica proslavlja 2014. godine. U pitanju je ljubavna priča Aleksanda Obrenovića i Drage Mašin, kroz koju je pisac Goran Marković protkao i neke druge, istorijske priče.

Milica Kralj kaže da su komadi Gorana Markovića zahvalni za reditelje, jer on piše „za glumce“, a i veoma je interesantan i za publiku, pa je uspeh predstave gotovo zagarantovan. U kragujevačkoj verziji kraljicu Dragu i kralja Aleksandra igraju glumci Isidora Rajković i Miloš Krstović a u ovoj velikoj ansambl predstavi u podeli su iskljičivo glumci ove kuće: Vladan Živković, Slavica Radulović, Mirko Babić, Miodrag Pejković, Dragan Stokić, Nikola Milojević, Saša Pilipović, Aleksandar Milojević, Milić Jovanović, Zdravko Maletić, Ivan Vidosavljević, Nenad Vulević, Dušan Stanikić i Čedomir Štajn.

Saradnici rediteljke Milice Kralj su: Milica Bajić Đurov (scenograf), Jelena Janjatović (kostimograf) i kompozitor Dragoslav Tanasković. Premijera predstave „Zeleni zraci” planirana je za Dan teatra, na Sretenje 15. februara 2014. godine. Umetnički direktor teatra, Nebojša Bradić, rekao je da će se na repertoaru Knjaževsko srpskog teatra u 2014. godini naći i predstave kojima će biti obeleženi jubileji početka Prvog svetskog rata ali i 150. godišnjice od rođenja Branislava Nušića.

izvor: gtokg.org.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu