Predstava "Banja Robija" - iKragujevac


Kultura

Predstava je nastala iz aktivnog dramskog procesa sa preko 300 osuđenih lica iz dva srpska zatvora. Svedočanstva osuđenika pretočena su u forum predstavu – interaktivnu pozorišnu formu koja omogućava aktivno učešće publike i diskusiju.

Deo glumačke ekipe ove predstave čine bivši osuđenici. Predstava “BANJA ROBIJA” će se izvoditi u šest kazneno - popravnih zavoda a u Kragujevcu je njeno drugo javno izvođenje. 

Predstavom želimo da opštoj i stručnoj javnosti približimo život i probleme sa kojima se susreće osuđenička populacija.

Predstava "BANJA ROBIJA" održaće se u nedelju 24. novembra sa početkom od 20 časova u prostorijama Knjaževsko-srpskog teatra.

Predstava „Banja Robija“po mnogo čemu je neobična, kako u domaćim, tako i u međunarodnim okvirima.

Prvo- nastala je po dokumentarnom tekstu koji sadrži istinite priče i koje su prikupljane tokom višemesečnih radionica i razgovora sa više od 300 osuđenika u zatvorima u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu. Predstava će se igrati i u zatvorima – za osuđenike, i u pozorištima – za javnost.

Drugo- ovo je predstava u kojoj veći deo glumačke ekipe čine bivši osuđenici koji se u okviru ovog projekta vraćaju u zatvore,ovaj put u svojstvu glumaca i fasilitatora ApsArt-a. Povratak osuđenih lica u zatvore do sada je viđan samo kao povratak kroz kriminal, a nikada kroz put stvaralaštva.

Treće- „Banja Robija“ je tzv. forum predstava. To znači da se nakon izvođenja otvara diskusija u kojoj svi prisutni, kako oni na sceni tako i oni u publici, pokušavaju da zajedno, kroz dramsku igru i dijalog, pronađu rešenja za prikazane probleme. Budući da su tokom igranja u zatvorima, u publici prisutnii osuđenici i zaposleni u zatvorima, postaje jasno da je predstava redak primerdijaloga ove dve suprotstavljene strane.

Četvrto- cilj ove predstave je da utiče na unapređenje,kako važećih zakona i podzakonskih akata, tako i prakse tj. primene zakonske regulative u oblasti izvršenja krivičnih sankcija. Upravo zato se projekat u okviru kojeg se predstava izvodisimbolično zove „Od kršenja do stvaranja zakona“.

Sve ovo se dešava u trenutku kada je Nacrt zakona o izvršenju krivičnih sankcija na javnoj raspravii očekuje se njegovo izglasavanje u Narodnoj skupštini.

„Banja Robija“ koja će biti prikazana pred više od 1000 osuđenika i zaposlenih u zavodima kao i u većim gradovima Srbije biće od značaja za javnu raspravu nakon koje će pravni tim pretočiti odabrane predloge i rešenja u konkretne legislativne intervencije koje će kasnije biti predložene nosiocima javne vlasti.

Izvođenje u Kragujevcu predstavlja jedinstvenu priliku (doslovce – jer se predstava izvodi samo jednom) da vidite i osetite surovu, a često i surovu istinu i učestvujete u procesu potrage za konkretnim rešenjima nagomilanih problema u kaznenom sistemu Srbije.

Ovaj projekat podržava i Zaštitnik građana.

Vreme: 20:00-22:00 sati, nedelja, 24. novembar 2013. godine

Mesto: Knjaževsko-srpskog teatra, Kragujevac

Igraju: Aleksandar Ćaćić, Aleksandar Mijušković, Aleksandar Lazić, Dragan Miševski

Režija: Aleksandra Jelić 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu