Prva kragujevačka gimnazija obeležila jubilej - iKragujevac


Kultura

Svečanom akademijom u Prvoj kragujevačkoj gimaniziji obeleženo je 180 godina ove, najstarije gimnazije u Srbiji u kojoj se nastava odvija na srpskom jeziku.

Na značaj obeležavanja ovog jubileja svojim prisustvom ukazali su predsednik Republike, Tomislav Nikolić, ministar prosvete, Tomislav Jovanović, predsednik SANU, Nikola Hajdn, rektor kragujevačkog Univerziteta, gradonačelnik Veroljub Stevanović, predsednik Skupštine grada, Saša Milenić, vladika šumadijski gospodin Jovan, predstavnici institucija, poznati umetnici, bivši i sadašnji đaci ove škole.

Predsednik Republike, Tomislav Nikolić istako je da je trajanje ove škole za državu i društvo od neprocenjive važnosti, i naveo neka od imena vojskovođa, državnika, naučnika i umetnika koji su bili njeni đaci.

Od četvorice srpskih vojvoda, trojica ih je bila u ovoj školi. Vojvoda Radomir Putnik, Stepa Stepanović i Živojin Mišić. A gde su Domanović, Srejović, Svetozar Marković, Olja Ivanjicki, Mija Aleksić, Minimaks i neka mi oproste oni čija sam imena ispuustio, sve do naših savremenika iz sveta prosvete, kulture, sporta, politike. Sa mnogima sarađujem, razgovaram često o Kragujevcu. Činjenica da su bili učenici ove gimnazuje s pravom ih čini ponosnim i ističu je kao jednu od najznačajnijih stavki u svojoj biografiji - rekao je Nikolić u svom obraćanju.

Na istorijat Prve kragujevačke gimanzije podsetila je i direktorka Slavica Marković koja je napomenula da je neizbrisiv ožiljak ostavilo streljanje đaka ove škole 21. oktobra 1941.

Okrenuti smo ponosnom trajanju na putu poštenja, časti, profesionalne etike, a naši učenici će izrastati u vrhunske stručnjake, duhom gorostasne ljude. Javnost od nas očekuje, kao od škole koja neguje tradicionalne vrednosti, da na nebu budućem svetlimo toplinom, znanjem i hrabrošću da iznedrimo neko novo, bolje vreme - poručila je Slavica Marković.

Prigodnim programom koji su pripremili profesori, bivši i sadašnji gimnazijalci, podsetili su na najvažnije događaje iz 180 godina duge istorije ove škole. Da je Prva kragujevačka gimnazija jedan od simbola grada koja Kragujevac afirmiše kao srce Šumadije, a Šumadiju kao državotvorno središte moderne Srbije, istakao je Saša Milenić, predsednik Skupštine grada.

Na Svečanoj akademiji, direktorka škole, Slavica Marković je predsedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću, uručila povelju. Priznanje ove najstarije obrazovne ustanove u Srbiji dobili su i Grad Kragujevac i Školska uprava, dok je Crveni krst Prvoj kragujevačkoj gimnaziji dodelio najviše priznanje - Zlatni znak. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu