U Kragujevcu tokom prethodne godine rođeno blizu 2.500 beba - iKragujevac


Vesti
U Kragujevcu je tokom prethodne godine rođeno blizu 2.500 beba, što je neznatno manje u poređenju sa 2022.

U proteklih 12 meseci sklopljeno je 810 i prekinutno blizu 350 brakova, dok je u matičnu knjigu umrlih upisano oko 2.600 Kragujevčana.

Matične knjige rođenih, umrlih i venčanih predstavljaju osnovne službene evidencije o ličnim stanjima građana, iz kojih proizilaze ostale službene evidencije, za potrebe drugih državnih organa.

Na osnovu evidencije matične službe grada Kragujevca i Gradske uprave za ljudske resurse, opšte i zajedničke poslove u Kragujevcu je zabeležen približan broj rođenih i umrlih kao 2022. godine, dok je nešto veća razlika u broju parova koji su napustili bračnu zajednicu.

Od 2016. godine kada je počeo prepis matičnih knjiga u elektronski oblik, građanima ali i državnoj i lokalnoj upravi, značajno je olakšan pristup svim ličnim podacima građana Srbije. Sada je gotovo nepotrebno uzimati izvode iz matičnih knjiga u papirnom obliku.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je, u periodu od januara do novembara 2023. godine, rođeno 56 hiljada ljudi. Umrlo je blizu 88.500 Srba što je u poređenju sa istim periodom 2022. godine, manje za oko 13 600 građana Srbije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu