JOŠ JEDNA BOMBA: Dekan ekonomskog fakulteta novi direktor FK Radnički - iKragujevac


Vesti

Petar Veselinović, dekan ekonomskog fakulteta u Kragujevcu je od danas direktor fudbalskog kluba Radnički!

Najveći deo života dr Petar Veselinović proveo je na kragujevačkom Ekonomskom fakultetu – kao student, najbolji poslediplomac, saradnik, asistent, profesor, član Saveta fakulteta, prodekan za naučno-istraživački rad, direktor Centra za ekonomska istraživanja, od septembra 2016. godine dekan Ekonomskog fakulteta.

Poznat je kao veliki navijač FK Radnički, ali i kao neko ko nije propustio nijednu utakmicu kragujevačkog prvoligaša.

Prof. dr Petar Veselinović rođen je 4. januara. 1969. godine u Ćupriji. Osnovnu i srednju ekonomsko-komercijalnu školu završio je sa odličnim uspehom, kao nosilac Vukove diplome.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu upisao je školske 1989/90. i na istom diplomirao 1993. sa prosečnom ocenom 8,20.

Poslediplomske studije, smer Teorija i politika privrednog razvoja, upisao je školske 1993/94. a ispite predviđene Nastavnim planom i programom položio je sa prosečnom ocenom 8,75, dobivši, pri tom, nagradu, kao najbolji poslediplomac u toj školskoj godini.

Magistarski rad, pod naslovom Ekonomski uzroci privrednog kraha i raspada bivše Jugoslavije, odbranio je 1997.

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu 1996. izabran je za saradnika bez saradničkog zvanja, a 1997. u zvanje asistenta-pripravnika na nastavnom predmetu Ekonomika Jugoslavije.U zvanje asistenta na istom nastavnom predmetu, izabran je 1998.

Doktorsku disertaciju pod naslovom Uticaj institucionalnih rešenja na razvojne tokove jugoslovenske privredeodbranio je 2002.

U zvanje docenta, za užu naučnu oblast Opšta ekonomija i privredni razvoj – nastavni predmet Nacionalna ekonomija, izabran je 2003.

U organizaciji američke agencije USAID i Srpskog lekarskog društva, učestvovao je na projektu Ekonomske reforme u zdravstvu.Boravio je na stručnom usavršavanju u Krakovskoj ekonomskoj akademiji, gde je učestvovao i na Međunarodnom naučnom skupu.

Obavljao je funkciju rukovodioca osnovnih studija Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu, van sedišta u Novom Pazaru.

U dva mandatna perioda biran je za člana Saveta Fakulteta, a u jednom mandatnom periodu, bio je zamenik predsednika Saveta.

U zvanje vanrednog profesora za užu naučnu oblast Opšta ekonomija i privredni razvoj – nastavni predmet Nacionalna ekonomija izabran je 2009.

U periodu od oktobra 2009. godine do marta 2012. godine obavljao je funkciju prodekana za nastavna i studenska pitanja, a od marta 2012. godine do januara 2013. godine obavljao je funkciju prodekana za naučno-istraživački rad.

Petar Veselinović je redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu gde, na Katedri za Opštu ekonomiju i privredni razvoj, predaje nastavne predmete Teorija i analiza ekonomske politike i Nacionalna ekonomija. U svojoj naučnoj karijeri objavio je 167 naučnih radova, 4 udžbenika i 2 monografije. U cilјu naučno-stručnog usavršavanja, boravio je na Ekonomskom Univerzitetu u Krakowu i Univerzitetu Guglielmo Marconi u Rimu.

Profesor Veselinović je bio angažovan na velikom broju istraživačkih projekata. Aktivni je učesnik dva projekta osnovnih istraživanja koje finasira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, i to: Izazovi i perspektive strukturnih promena u Srbiji - Strateški pravci ekonomskog razvoja i usklađivanje sa zahtevima EU (179015), čiji je nosilac Institut ekonomskih nauka iz Beograda i Istraživanje i razvoj platforme za naučnu podršku u odlučivanju i upravlјanju naučnim i tehnološkim razvojem u Srbiji (47005), čiji je nosilac Institut Mihajlo Pupin iz Beograda.

U svojoj bogatoj karijeri na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, obavljao je funkciju prodekana za nastavna i studenska pitanja, prodekana za naučno-istraživački rad, direktora Centra za ekonomska istraživanja, a od septembra 2016. godine nalazi se na funkciji dekana. Od decembra 2015. do septembra 2016. godine obavlјao je funkciju Prorektora za nastavna i studentska pitanja Univerziteta u Kragujevcu.

Osim univerzitetskog angažovanja, aktivno je angažovan i u široj društvenoj zajednici. Bio je člana Gradskog veća za Ekonomsku politiku i finansije grada Kragujevca, koordinator Lokalnog antikorupcijskog foruma grada Kragujevca, predsednik Upravnog odbora Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Kragujevcu, predsednik Upravnog odbora FK "Radnički 1923" i član upravnih odbora: Crvenog krsta grada Kragujevca, Fonda „ Prof. dr Ilija Rosić“ i Kluba malog fudbala "Ekonomac".

Član je Predsedništva Saveza ekonomista Srbije od 2015. godine. Na Osnivačkoj skupštini, koja je održana 25. februara 2016. godine, izabran je za predsednika Društva ekonomista Kragujevca.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu