U Kragujevcu se u potpunosti rešava problem parkiranja - iKragujevac


Vesti

Ponosan sam što stojim ispred prvog objekta ovog tipa u gradu - javne garaže projektovane po najsavremenijim standardima, rekao je Nikola Dašić, prvi na listi Srpske napredne stranke u Kragujevcu „Aleksandar Vučić – Za našu decu.“ predstavljajući mladim Kragujevčanima dobre strane projekta javne garaže koji će, kako kaže, u potpunosti rešiti problem parkiranja u gradu.

„Danas razgovaramo o projektu koji je finansirao grad Kragujevac, samostalno iz svojih sredstava. Radi se o prvoj javnoj garaži u Kragujevcu. Ovo je samo jedna, a prva u nizu sa kojom se počinje trend rešavanja parking prostora u Kragujevcu, kao i rešavanje gužvi u saobraćaju“, kazao je Dašić.

Javna garaža sastojaće se iz suterena, prizemlja i pet spratova. Na krovu javne garaže biće instalirani solarni paneli koji će proizvoditi električnu energiju za njen rad, dok će se viškovi distribuirati mreži EPS-a. Prostor oko javne garaže imaće uređene zelene površine, dok su pristupne saobraćajnice projektovane tako da omogućavaju njeno jednostavno i normalno funkcionisanje. Ukupna vrednost investicije iznosi tri miliona evra i realizuje se sredstvima JKP Šumadija.

„Ovaj objekat, pored 200 parking mesta, imaće posebna mesta za invalide, za punjenje električnih vozila. Ovo je drugi objekat u Srbiji, a i na Balkanu, koji će biti samoodrživ i koji će imati ovakve sadržaje“, rekao je Nemanja Dimitrijević, direktor JKP Šumadija i podsetio da je u narednom periodu planirana izgradnja i rekonstrukcija tri parkinga u užem gradskom jezgru po modelu javno-privatnog partnerstva koji će u potpunosti rešiti problem parkiranja u gradu.

Kragujevčani su veoma zadovoljni jer se konačno rešava veliki problem u saobraćaju. „Treba imati u vidu da iako postoje gužve u gradu, te gužve na najbolji mogući način oslikavaju to da je Kragujevac postao ekonomsko razvijeniji grad, da se standard stanovništva poboljšava“, kaže ekonomista Aleksandar Brajković i dodaje da veruje da će lokalna sadašnja i buduća vlast rešiti problem gužve u gradu, na najbolji mogući način.

„Problemi koje grad Kragujevac ima, jasno su identifikovani u strategiji gradskog saobraćaja, koja je po prvi put pitala građane šta zaista misle o problemima u saobraćaju i kao drugi po intezitetu problem, naveli su da je problem parkiranje. Naime, 21% građana je to reklo. Ovaj projekat je samo početak rešavanja parkinga u gradu i kao takav biće tek prvi od tri nova koja se planiraju“ ističe Vladimir Dobi, konsultant za ekonomiju i održivi razvoj.

Inače u prethodnom periodu renoviran je parking ispred zgrade suda, koji je dobio savremeni sistem cirkulacije vozila prilikom ulaza/izlaza, a parking mesta su proširena kako bi odgovorila zahtevima savremenih automobila.garaza 02.jpg

garaza 04.jpg


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu