Sastanak Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog okruga - iKragujevac


Vesti

U Kragujevcu, u sali Šumadijskog upravnog okruga, danas su predstavnicima lokalnih samouprava predstavljeni osnovni poslovi i ovlašćenja jedinstvenog komorskog sistema Srbije, koji je počeo da funkcioniše početkom ove godine. 

Skupu su prisustvovali i Nermina Ljubović, zamenica generalnog sekretara Privredne komore Srbije, Mihailo Vesović, zamenik generalnog menadžera Privredne komore Srbije, Predrag Lučić, v.d. direktora Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog okruga i Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

Na osnovu Zakona o privrednim komorama, od 1. januara 2017. godine počelo je funkcionisanje jedinstvenog komorskog sistema Srbije. Regionalna privredna komora Kragujevac sada posluje kao organizacioni deo Privredne komore Srbije, pod nazivom Regionalna privredna komora Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga. Kako je istaknuto, jedinstveni komorski sistem unaprediće postojeće i razviti čitav set novih usluga i servisa za privrednike. Usluge komore biće još efikasnije, raznovrsnije i bliže privrednicima. Zastupanje usaglašenih stavova privrede biće i dalje jedan od prioriteta komorskog sistema.

Novine novog komorskog sistema su i to da je članstvo za sve privrednike obavezno, a poseban kvalitet je to što će regionalna komora sada obavljati poslove javnih ovlašćenja i izdavanja javnih isprava. Ono što je posebno važno, Privredna Komora Srbije - Regionalna privredna komora Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga od sada će davati mišljenja na predloge odluka organa lokalne samouprave kojima se uvode dodatna finansijska opterećenja za privredu i po pozivu učestvovati u radu organa lokalne samouprave prilikom definisanja i realizacije razvojnih projekata.

Privredna komora Srbije će se posebno baviti podsticajima razvoja lokalnih samouprava kroz javno-privatna partnerstva, promociju investicionih mogućnosti i podršku u privlačenju stranih direktnih investicija. Pod posebnom pažnjom komorskog sistema biće izvozni rezultati privrede Šumadijskog upravnog okruga, koja u spoljnotrgovinskoj razmeni konstantno beleži suficit veći od 500 miliona dolara.

Na skupu su doneti konkretni i operativni zaključci o budućoj saradnji Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, Šumadijskog upravnog okruga i lokalnih samouprava.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu