Bosiljkini i Boškovi darovi ljubavi kragujevačkim mališanima - iKragujevac


Vesti

Milosrđe ne traži zahvalnost, ali o Bosiljki i Bošku treba da ostane neki pisani trag. Njihova ljubav je neizmerna, njihova zasluga velika...

Ovako o bračnom paru Dukić-Perić govori bivša, sada počasna predsednica Mesnog odbora Kola srpskih sestara Ljubica Žikić, koja je prvi put pre četiri godine organizovano raspodelila pomoć koju su Bosiljka i Boško i pre toga donosili u Kragujevac iz Emsdetena u Nemačkoj, gde se već više od dve decenije bave humanitarnim radom.

Istinsko dobročinstvo ne traži nagradu, ali Bosiljka i Boško su zaslužili da se o njima govori. Oni su svojim humanitarnim radom stekli pravo na široki publicitet. Nema mnogo tako plemenitih ljudi koji su svoj nimalo lak život posvetili siromašnoj i bolesnoj deci. Njihova ljubav i dobrota ne sme biti zaboravljena. Kilometri nisu prepreka da svake godine, ako treba i po nekoliko puta, dođu u Kragujevac kako bi obradovali mališane kojima su priroda ili sticaj životnih okolnosti uskratili normalno detinjstvo.

Supružnici Dukić-Perić pomažu svoj deci, a za Kragujevac su se opredelili zato što u ovom gradu imaju rođake. Inače, Bosiljka i Boško su iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske. Tokom prethodnih desetak godina Bosiljka i Boško su darivali brojna kragujevačka obdaništa, Školu za učenike sa oštećenim sluhom, Dom za decu bez roditelja „Mladost”, a uoči ove Nove godine i Božića posetili su odeljenja pedijatrije i neonatologije Kliničkog centra Kragujevac kojima su poklonili posteljinu i garderobu, pelene i sredstva za ličnu higijenu, igračke i paketiće sa slatkišima.

Bosiljka i Boško su davno otišli u Nemačku, još 1968. godine. Ona je prvo radila u fabrici tekstila, potom kao medicinska sestra i fizioterapeut. Boško je po zanimanju bravar. Upoznali su se 1992, na početku sukoba u bivšoj Jugoslaviji kada je Bosiljka po Nemačkoj tražila sunarodnike koji su bili spremni da pomognu njihovim zemljacima u ratom zahvaćenoj Bosni i Hercegovini. Svoj humanitarni rad bračni par Dukić-Perić je intenzivirao posle bombardovanja naše zemlje 1999, a zahvaljujući njima Emsdeten je postao jedan od najvećih centara u Nemačkoj za prikupljanje pomoći Srbima, kako u matici, tako i u rasejanju.

Posle niza peripetija, Bosiljka i Boško su se u Emsdetenu izborili za dozvolu da na gradskoj svetkovini prodaju srpske proizvode kako bi sakupili novac za kragujevačke mališane. Knjigama, sveskama i školskim priborom, garderobom, igračkama i slatkim paketićima do sada su obradovali na stotine dečaka i devojčica u Kragujevcu.

Zbog supružnika Dukić-Perić, koji danas u Emsdetenu žive penzionerske dane, ovdašnje Kolo srpskih sestara je svoj godišnji izveštaj oplemenilo novom rubrikom – „Portret”. U Godišnjaku za 2016, između ostalog, navedeno je: „Naši dobrotvori, Bosiljka i Boško, daleko su od Srbije, ali su istovremeno prisutni u mnogim kragujevačkim domovima u koje unose radost i veru u ljude”.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu