Ako živite na adresi na kojoj niste prijavljeni, čeka vas ogromna kazna. Evo kako da je izbegnete - iKragujevac


Vesti

Ukoliko menjate mesto prebivališta, dužni ste da promenu prijavite, i to u roku od 8 dana od dana nastanjenja na adresi na kojoj prijavljujute prebivalište, inače možete da platite kaznu i do 50.000 dinara.

Isti rok važi i za maloletna lica, s tim što se “prva” prijava tek rođenog deteta može blagovremeno učiniti i u nešto dužem roku, tj. u roku od 3 meseca od njegovog rođenja.

Prekršajna odgovornost

U slučaju da se niste blagovremeno prijavili na novu adresu, ne prijavite privremeni boravak u inostranstvu duži od 90 dana ili povratak u zemlju u roku od 8 dana računajući od dana povratka u mesto prebivališta, možete podleći prekršajnoj odgovornosti, a za ovakvo ponašanje Zakon predviđa novčanu kaznu u rasponu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica, od 50.000 do 300.000 dinara za preduzetnike, a od 100.000 do 300.000 dinara za kompanije, koja će biti odmerena u gorenavedenim zakonskim okvirima od strane prekršajnog suda, u zavisnosti od olakšavajućih ili otežavajućih okolnosti koje figuriraju u vašem slučaju, ako, naravno, prekršajni postupak protiv vas bude zaista i pokrenut.

Prijava prebivališta vrši se u Policijskoj upravi nadležnoj za mesto novog nastanjenja (Odeljenje za upravne poslove, Odsek za lične karte i prebivalište). Ista procedura i rokovi predviđeni su i za prijavu boravišta, s tim što u ovom slučaju prijava važi do isteka vremena navedenog u istoj, a najduže dve godine.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu