Danas slavimo ZAŠTITNICU DEVOJAKA: Ako imate neostvarenu želju, MORATE OVO UČINITI - iKragujevac


Kultura

Vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetoj mučenici Anisiji koja je poznata po tome što je, iako je rođena u Solunu u porodici uglednih i bogatih hrišćana, rano ostala siroče, rasporodala svu imovinu i rešila da živi isključivo od svog rada.

Potpuno se predala molitvi i strogom postu. Predanje kaže da je jako malo spavala i da je govorila kako je "opasno spavati kada neprijatelj bdi".

Kako je tada car Maksimijan izdao proglas prema kome svako može da ubije osobu za koju posumnja da je hrišćanin, bez suda i osude, jednog dana kada se Anisija uputila ka crkvi naletela je na vojnika koji joj se drsko udvarao. Zatečena takvim ponašanjem, ona se prekrstila. Međutim, on ni tada nije odustao, pa ga je Anisija na kraju pljunula u lice!

Vojnika je ovo toliko naljutilo da je odmah mačem probo devojku i Anisija je odmah umrla.

S obzirom na to da je stradala veoma mlada, smatra se zaštitnicom nevinih i smernih devojaka. Upravo zbog načina na koji je izgubila život, narodna verovanja koja se vezuju za dan posvećen svetoj Anisiji odnose se uglavnom na mlade devojke.

Kako narod veruje, danas bi one trebalo da se iskreno pomole Svetoj mučenici Anisiji ukoliko žele život ispunjen srećom i ljubavlju.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu