POČELI SU NEKRŠTENI DANI, TRAJU SVE DO BOGOJAVLJENJA: Evo šta se ne sme raditi, jer se veruje da zemljom vladaju zli dusi - iKragujevac


Kultura

Od danas pa sve do Bogojavljenja 19. januara od kako se smrkne, pa sve dok se petlovi ne oglase, zemljom vladaju zli dusi. U to doba niko se ne kreće nikud dalje od kuće.

U unutrašnjosti Srbije i brojnim selima, stari će vam reći da bi vam najbolje bilo da vas i sumrak zatekne u zatvorenom prostoru. Jer, napolju je "opasno vreme".

Naime, Srbi veruju da je od danas pa sve do Bogojavljenja 19. januara, zemlja otvorena i da mrtvi izlaze, a zajedno s njima đavoli i razni drugi demoni jer je

Isus Hristos u to vreme bio nekršten. Otud i ime za te dane - Nekršteni dani.

Zbog toga, od kako se smrkne, pa sve dok petlovi ne zapevaju, zemljom vladaju zli dusi. U to doba niko se ne kreće nikud dalje od kuće a narod veruje da onaj, ko bi u to vreme putovao loše prošao. Ko baš mora da izađe, nosi sa sobom beli luk, krst ili neki oštar metalni predmet.

U ove dane žene ne predu, ne tkaju, ne peru, jedino što pletu. Napolju se ne ostavlja ništa belo, a naročito se ne ostavlja dečja odeća, jer su svuda urokljive i zle oči koje mogu da naškode deci.

U mnogim krajevima Srbije, krije se i svetlost iz kuća, tako što se na prozore stavljaju zavese ili spuštaju zaklopci ili roletne. Noću se ne pije voda jer se demoni uvlače u kućne posude i vodu pa vrebaju neoprezne.

Veruje se da će dete koje se rodi u nekrštene dane biti bolešljivo i nesrećno, a postoji i verovanje da takvu decu napolju vrebaju stravične ptice sa dečijim likom. Da bi se mališani „odbranili od uroka“, stari su smislili ovo – deca rođena u „nekrštene dane“ moraju svake godine u tom periodu da sa sobom nose posebnu košulju, izatkanu na kaminu. A kako bi „odagnao bedu i smanjio muku“ u ove sumorne dane, narod je smislio i „protivlek“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu