Danas je Sveti mučenik Paramon: Ovom svecu su izboli jezik, a potom i celo telo, jer je štitio pravednike! - iKragujevac


Kultura

Srpska pravoslavna crkva danas, 12. decembra proslavlja svetog mučenika Paramona i drugih 370 pravednika koji su postradali 250. godine.

O mučeniku Paramonu ostalo je zapisano kako je živeo u doba kneza Akvilina, koji je u azijskoj Vitiniji progonio hrišćane.

Jednom taj knez uhvati 370 hrišćana i povede ih vezane na mesto gde beše podignut hram antičkom bogu Posejdonu. Tu ih je primoravao da se poklone idolu i prinesu žrtvu.

Iako im je pretio smrtnom kaznom ako se ne poklone, nijedan hrišćanin nije se pokorio njegovoj zapovesti.

Baš u tom času pokraj hrama je prolazio Paramon. Pošto je zastao kraj vezanih ljudi i saznao o čemu se radi, uzviknuo je: “O koliko nevinih pravednika hoće skverni knez da zakolje zato što se ne klanjaju mrtvim idolima njegovim”!

Nakon što je to rekao on produži svojim putem, međutim razjareni knez posla svoje sluge da ubiju Paramona.

Pošto su ga uhvatili, najpre su mu proboli trnom jezik, a onda ga obnažiše, i tako mu celo telo izbodoše. Sveti Paramon je stojički podneo muke i s molitvom u srcu predao dušu Bogu.

Ubrzo i onih 370 mučenika kao nevine jaganjce posekoše mačem, a oni svi do jednoga pređoše u besmrtno Carstvo Hrista Gospoda.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu