Kragujevac: Predstava iz Prištine na albanskom u Knjaževsko-srpskom teatru - iKragujevac


Kultura

U Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, posle više od dve decenije, biće izvedena predstava na albanskom jeziku glumaca iz Prištine

Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu, posle više od dve decenije, biće izvedena predstava na albanskom jeziku glumaca iz Prištine, koji će nastupiti u okviru 8. Međunarodnog pozorišnog festivala "Joakim Inter fest", čiji je slogan "Živeti sa drugima".

Na festivalu, koji će trajti od 7. do 15. oktobra, prištinsko pozorište "Chendra multimedija" izvešće predstavu "Let iznad kosovoskog pozorišta", po tekstu Jetona Neziraja i u režiji Bljerte Neziraj, a u takmičarskom delu su i predstave pozorišta iz Nemačke, Subotice, Banjaluke, Šapca, Zenice, Slovenije i Sarajeva.

Kako su najavili organizatori, u čast nagrađenih, domaćin festivala - Knjaževsko-srpsko pozorište će izvesti predstavu "Opsada i pad Konstantinopolja 1453".

Direktor Knjaževsko-srpskog festivala Vojo Lučić je rekao da će Festival otvoriti reditelj Goran Marković, kao i da će, zahvaljujući selekciji Gorana Cvetkovića na "Joakim Inter Festu" nastupiti osam izuzetnih predstava koje se uklapaju u temu ovogodišnjeg festivala.

"Sve predstave na drugim jezicima biće titlovane", rekao je Lučić i podsetio da će u tom pozorištu posle 20 godina biti izvedana predstava na albanskom jeziku iz Prištine.

Ocenjujući da pozorište bez društvenog konteksta ne postoji od antičke Grčke do danas, da je sve drugo samo koketerija i roba za prodaju, Cvetković je kazao da se trudio da ove godine napravi, pre svega, pozorišni festival.

"Uspeli smo da, uz pomoć velike energije, ovde u pozorištu, a zatim i u gradu, prevaziđemo sve prepreke koje su nam bile postavljene sa raznih strana i da zgotivimo ovaj festival koji bi trebalo da ima i glavu i rep, da ima sadržaj i intelektualni i društveni, a naročito pozorišni", rekao je Cvetković.

On je naveo da predstava iz Prištine na albanskom jeziku, koja se bavi temom bitnom za "Joakim Inter Fest" ranije gostovala u Beogradu.

Umetnički direktor Knjaževsko-srpskog teatra Nebojša Bradić je ocenio da je tema ovogodišnjeg festivala - "Živeti s drugima" ono što "svedočimo svaki dan i u medijima i na ulicama, na sportskim događajima, sa komšijama".

"U ime demokratije dešavaju se strašne stvari i to treba da jasno da se istakne i o tome treba da se govori na pozorišnoj sceni", kazao je Bradić.

Istakavši da slogan festivala nije formalan, Bradić je rekao da je selektor Goran Cvetković "našao naslov koji je mera ovog festivala i mera našeg društvenog trenutka i uopšte, nečega što je problem ne samo kod nas, nego i u regionu".

Festival će otvoriti predstava "Poreklo sveta" pozorišta iz nemačkog grada Ingolštata, a dan kasnije biće izvedena predstava iz Prištine.

Na kraju festivala biće dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumu i vizuelnost predstave, a predviđena je izložba fotografija na temu "Živeti s drugima", kao i promocija knjiga i debata na temu "Kultura i EU integracije".

izvor: Tanjug

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu