Oprez: Klostridija hara srpskim bolnicama! - iKragujevac


Zdravlje

Nakon što je u užičkoj bolnici preminulo dvoje ljudi, a evidentirana još dva pacijenta zaražena bakterijom klostridijom, postavlja se pitanje kakva je situacija u drugim bolnicama u Srbiji. U bolnici u Užicu dva pacijenta, kod kojih je registrovana infekcija ovom bakterijom, preminula su za vreme praznika. 

Istraga da li su smrtni slučajevi posledica medicinskog propusta je u toku, a preduzete su sve mere da se spreči dalje širenje bakterije u toj bolnici. U međuvremenu, pojavila su se još dva nova slučaja zaraženih bakterijom.

Direktorka te ustanove Jelena Raković-Radivojević je potvrdila i da je na ovom odeljenju, po nalogu Ministarstva zdravlja, u petak boravila Zdravstvena inspekcija koja je konstatovala da je od osam umrlih pacijenata, kod dva utvrđeno prisustvo klostridije, a kod dva pacijenta za koja se sumnjalo da su zaraženi nije utvrđeno prisustvo ove bakterije.

Prema rečima Rakovićeve, na odeljenju ortopedije u Opštoj bolnici u Užicu, na kome se trenutno leči 24 pacijenta, epidemija bolničke infekcije uzrokovane bakterijom klostridijom još uvek je na snazi i u toku je sprovođenje protivepidemijskih mera. Od početka godine u Opštoj bolnici u Leskovcu oko 30 pacijenata se posle operacije inficiralo bakterijom klostridijom dificile.

Direktor bolnice Zoran Ćeranić rekao je da su sve te slučajeve kontrolisali zdravstveni inspektori i da interna Komisija za unutarbolničke infekcije na svakoj sednici raspravlja o merama za suzbijanje ove infekcije, koja može da ima i smrtni ishod.

- Ne znamo šta je uzrok, jedino što je zajedničko svim pacijentima je to da su bili lečeni i antibioticima posle operacija – naveo je Ćeranić. On je dodao da su znatno poboljšani higijenski uslovi, ali da se takvi slučajevi i danas javljaju. To nije alarmantno, ali je zabrinjavajuće, ocenio je direktor.

Koliko je opasna bakterija klostridija, objašnjava infektolog, docent dr Miloš Korać, načelnik odeljenja za gastroenterologiju Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu.

– Reč je o bakteriji koja je svuda u svetu jedan od najčešćih izazivača bolničkih infekcija. S obzirom na to da ova bakterija dovodi do proliva, pacijenti gube tečnost, odnosno dehidriraju, a kako je reč o starim ljudima, kod njih lako dolazi do metaboličke neravnoteže i postepeno stradaju svi organi – rekao je dr Korać.

Klostridija se nalazi u organima za varenje čoveka i životinja, znači normalni je stanovnik crevne flore, ali su se pojavili neki „zli sojevi”, koji su uslovili težu kliničku sliku i smrtne slučajeve u celom svetu.

– Smrtni slučajevi nisu retkost, u Srbiji je umrlo najmanje 35 ili 40 osoba u poslednje tri godine. Za ovu bakteriju postoji odgovarajuća terapija antibioticima, ali pacijenti su umrli zbog drugih, hroničnih bolesti, koje su imali, na primer pogoršanja oboljenja srca ili pretrpljenog šloga.

U najvećem broju pacijenti ne umiru zbog infekcije bakterijom nego zbog opšteg poremećaja metabolizma – kaže dr Korać dodajući da se o ovoj bakteriji do sada nije pričalo iako su se infektolozi trudili da prikažu opasnost, ali se niko nije obazirao.  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu