Kukovi, kičma i kolena najbrže propadaju! - iKragujevac


Zdravlje

Starenje, gojaznost, fizička neaktivnost, preterano opterećenje nekog zgloba, ali i fizička neaktivnost dovode do propadanja zglobova, ali i ubrzavaju ovaj proces. Bol i ukočenost su prvi simptomi koji upozoravaju na oštećenja zglobova. 

Najbrže propadaju noseći zglobovi opterećeni težinom, to su zglobovi kičme, kukovi, kolena. Artroza šaka je najčešće uslovljena genetikom, nasleđem i češća je u nekim porodicama.

U ovom poslednjem slučaju ne postoji prevencija. Ono što predstavlja najveći problem je što jednom oštećeni zglobovi ne mogu da se obnavljaju.

Oštećenje zglobova se grubo može podeliti u dve kategorije - objašnjava dr Nada Vujasinović Stupar, šef drugog bolničkog odeljenja Instituta za reumatologiju i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

- Jedno je upala zglobova: artritis, a druga, češća kategorija oštećenja zglobova su artroze. One najčešće napadaju noseće i opterećene zglobove kao što su kukovi, kolena, zglobove šaka i brojne zglobove kičmenog stuba. Zajednički simptom za obe vrste oštećenja zglobova su bol, ukočenost, oštećena funkcija zglobova i značajno smanjen kvalitet života.

Artritis je simptom koji se sreće kod više od 100 različitih pre svega reumatskih, a nekada i drugih oboljenja. Praktično može da napadne bilo koji zglob, a najčešće su to periferni zglobovi na gornjim i donjim ekstremitetima, ponekad i na kičmenom stubu.

Na ekstremitetima ima 68 zglobova i pri reumatološkom pregledu pregledaju se svi pravi zglobovi koji imaju sinovijski omotač na levoj i desno polovini tela.

- Artroze su progresivno oštećenje zglobova koje počinje oštećenjem hrskavice sa postepenim i progresivnim oštećenjem ostalih struktura zgloba - kaže prof. dr Nada Vujasinović Stupar.

- Kako bolest napreduje bolne epizode su sve češće, bolovi jači i duže traju i remete bolesniku obične svakodnevne aktivnosti kao što su hodanje, stajanje i obavljanje kućnih poslova. Broj bolesnika se povećava starenjem. Prema podacima iz literature, artrozu zglobova ima 9,6 odsto muškaraca i 18 odsto žena starijih od 60 godina. Genetika je važan činilac u nastanku artroza i na nju ne možemo uticati.

Da bi se smanjio broj obolelih i napredovanje procesa neophodne su neke preventivne mere. Recimo, održavanje „idealne“ telesne težine tokom života, obavezna redukcija preterane telesne težine da bi se noseći zglobovi (kukovi i kolena) rasteretili od opterećenja i bržeg propadanja hrskavice.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu