Vakcinacija najefikasnija kod boginja - iKragujevac


Vesti
Institut za virusologiju i serume Torlak potvrdio je danas prisustvo malih boginja kod nevakcinisanog 15-ogodišnjeg dečaka iz Beograda.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović je povodom ovog slučaja istakla značaj vakcinacije kao najefikasnije i najefektivnije mere zaštite kada su u pitanju male boginje i druge zarazne bolesti i navela da je obuhvat vakcinacije koji je potreban 95 procenata.

U 2021. godini obuhvat prvom dozom MMR vakcine bio je nešto manje od 75 procenata, što je manje od 95 odsto, koliko iznosi cilj obuhvata vakcinacijom ove doze vakcine protiv malih boginja.

U 2022. godini, posle aktivnosti koje su realizovane uz podršku Ministarstva zdravlja i RFZO koji je obezbedio sve vakcine, taj obuhvat je iznosio 80 odsto, navela je Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Jovanović je podsetila da je 27. aprila prošle godine odjavljena epidemija i da nije bilo slučajeva do sad i pozvala sve roditelje da provere vaakcinarni status svoje dece.

Na važnost vakcinacije dece ukazao je i Fabio Skano direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

Evropska unija je u prethodne tri godine Srbiji obezbedila oko 30 milona evra za vakcine, vozila za prevoz vakcina i njihovu distribuciju.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu