Nikolić: Opstanak RTK je poštovanje volje građana Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Odlukom većine odbornika gradskog parlamenta na šestoj sednici Skupštine grada sazvanoj po hitnom postupku doneta je odluka o vršenju osnivačkih prava nad Privrednim društvom “Radio televizija Kragujevac“ čime su stvoreni uslovi za rešavanje pitanja i realizaciju daljih aktivnosti u toj medijskoj kući. Poslove i ovlašćenja direktora, obavljaće Jelena Vuković, do okončanja postupka privatizacije Društva.

Situacija sa RTK nije jednostavna, ni laka, više je iznuđena nego što je bila želja bilo koga da se televizija dovede u ovakvu stuaciju, rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić.

Tu televiziju gradile su mnoge vlasti i novinari u vreme buđenja demokratije u Srbiji i višestranačja, tako da je televizija bila perjanica i nosilac promena u centralnoj Srbiji – podsetio je Nikolić.

Nikada niko nije imao nameru da televiziju gasi. Promenom vlasti, krajem 2014. godine krenulo se u intenzivno finansiranje, tako da smo stigli i nadoknadili zaostale zarade. Nažalost, dubioza u budžetu je bila mnogo veća i nismo mogli da ispratimo sve ono što smo želeli da uradimo ne samo sa RTK nego i sa ostalim preduzećima. Došlo je do privatizacije, ne našom voljom, zakon nas je na to naterao. Televizija nije bila u vlasništvu grada 20 meseci. U ovom trenutku ukupni dugovi iznose oko 70 miliona dinara.

Ovo će biti televizija Kragujevčana, jer je odluka doneta na zahtev građana Kragujevca, koji su potpisali peticiju za opstanak. Za nepuna tri – četiri dana prikupljeno je 10 000 potpisa. Da je peticija trajala mesec dana nema građana koji to ne bi potpisao. Kako smo mi iz vlasti mogli drugačije da reagujemo nego da prihvatimo takvu volju građana i da uđemo u priču preuzimanja televizije – istakao je Nikolić.

Morali smo da donesemo ovakvu odluku i smatramo da je dobra. Nažalost, u međuvremenu zaposleni nisu primali plate, duguje im se 13 zarada i nažalost građani nisu bili informisani poslednjih godinu dana. Problemi su nastali kada smo imali tragediju u Medni i tada se videlo koliko nam nedostaje lokalni javni servis.

Smatramo da Kragujevac mora da ima televiziju. Imamo priliku da šest meseci bude u vlasništvu grada, a ako budemo morali da je privatizujemo budući kupac će kupiti televiziju sa optimalnim brojem zaposlenih i bez dugova tako da će moći da je održi i očuva. Ukoliko do prodaje uopšte i dođe jer je u najavi promena medijske strategije. Ako bude podarzumevala regionalne javne servise to je prilika da sačuvamo RTK – zaključio je Nikolić.

Na današnjoj sednici Skupštine grada za direktora JKP “Čistoća“ imenovan je Nemanja Dimitrijević, dok će funkciju direktora u JKP “Zelenilo“ i dalje obavljati Ljiljana Tirnanić. Za vršioca dužnosti direktora Ustanove Spomen park “Kragujevački oktobar“ imenovana je Marijana Stanković.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu