Grad Kragujevac danas preuzima RTK - iKragujevac


Vesti

Skupština grada Kragujevca na po hitnom postupku treba da donese odluku o preuzimanju Privrednog društva "Radio-televizija Kragujevac d.o.o." (RTK).

Predviđeno je da upravljanje RTK obavlja tročlana skupština koju čine predsednik, Ivana Ćupić i članovi Novak Purić i Marko Purić, a da poslove direktora RTK do nove privatizacije obavlja Jelena Vuković. Ona je bila autorka emisije "Razmotavanje" koja je često bila na meti kritike opozicije u Skupštini grada jer je istraživala "grehove" nekadašnjih rukovodilaca javnih preduzeća i rad vlasti koju je predvodio bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović. Za te emisije Vuković je 2016. godine dobila "Đurđevdansku nagradu grada Kragujevca" za novinarstvo.

Posle realizacije socijalnog programa početkom juna i odlaska 35 zaposlenih, u Radio-televiziji Kragujevac su ostala 24 zaposlena. RTK je privatizovana oktobra 2015. godine, ali je kupoprodajni ugovor o tome raskinut krajem januara ove godine, a kapital je vraćen u državni Registar udela i akcija.

Vlada Srbije je nedavno prihvatila da na inicijativu grada Kragujevca da saglasnost na prenos osnivačkih prava nad RTV Kragujevac gradu Kragujevcu, bez naknade.

Poslodavac zaposlenima u RTK nije dao plate od juna 2016. godine, nit platio doprinose i troškove prevoza.

Emitovanje televizijskog programa je prekinuto početkom decembra 2016. godine zbog teške materijalne situacije i popisa opreme po izvršnim presudama zaposlenih za zarade. RTK je zbog dugovanja izgubila i dozvole za emitovanje programa.

Za opstanak RTK i informisanje građana Kragujevca i Šumadije, sakupljeno je više od 10.000 potpisa građana na peticiji koja je proletos predata gradu Kragujevcu i nadležnim ministarstvima.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu