Otvorena izložba slika i crteža korisnika Zavoda za smeštaj odraslih “Male Pčelice“ - iKragujevac


Vesti

U Kulturnom centru za umetničko i moralno usavršavanje UMMUS u Kragujevcu sinoć je otvorena izložba crteža i slika korisnika Zavoda za smeštaj odraslih lica “Male Pčelice“ koja će biti otvorena do 23. avgusta.

Posle 45 godina postojanja, kragujevački Zavod za smeštaj odraslih lica Mala Pčelice, prvi put organizuje izložbu likovnih radova naših korisnika, a reč je o delima koja su nastala od 1992. godine do danas. Naš Zavod ima blizu 900 korisnika, i u svakome od njih leži umetnička duša. To su ljudi koji puno znaju i umeju, ali im je bilo potrebno samo malo podrške da to iznesu iz sebe, kazao je na otvaranju izložbe Vladica Stanojević, direktor Zavoda. Neki od autora čije smo slike izložili, danas nisu među nama, ali oni će živeti kroz svoja dela i mi ćemo učiniti sve da ih sačuvamo od zaborava, poručio je Stanojević.

U odabiru radova i organizaciji izložbe crteža i slika korisnika Zavoda za smeštaj odraslih lica „Male Pčelice“ pomogao je Peđa Rakićević, akademski slikar.

U poslednjih pet godina učesnik sam likovne kolonije koja se organizuje u Zavodu za smeštaj odraslih Male Pčelice i prilikom poslednjeg boravka u ateljeu njihove likovne sekcije, kolege umetnici i ja primetili smo da među radovima korisnika ima dosta kvaliteta. Tako se stvorila ideja da od 2000 radova, nastalih od 1992. godine, odaberem selekciju radova koji zadovoljavaju akademske kriterijume. Kod autora slika i crteža ima toliko talenta, prirodnog izražavanja na papiru i izražavanja raznim bojama, koje oni izbacuju iz sebe bez ikakve škole, predrasude i učenja, što je zaista vredno pažnje, kaže Peđa Rakićević. Prilikom odabira dela rukovodio sam se da pronađem te male radosti koje postoje u svima nama, i zato je ovo izložba topline i blago stvaralaštva korisnika, koju smo želeli da prikažemo van prostorija Zavoda “Male Pčelice“, kazao je Peđa Rakićević.

Otvaranju izložbe pored autora i njihovih porodica, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave grada Kragujevca, Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Ovom umetničkom izložbom vaših duša, koju mogu da pogledaju i naši sugrađani pokazujete koliko ste vredni i kvalitetni i koliko u sebi krijete ljubav i dobrotu i dokazujete koliko ste spremni da saradjujete sa ljudima koji se brinu o vama, poručila je okupljenima dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. U našoj zemlji se puno govori o deinstitualizaciji, a u Zavodu za smeštaj odraslih lica Male Pčelice Kragujevac, ona se kroz folklor, inkluzivni festival, nastupe hora korisnika sprovodila i pre zvaničnih razgovora na nacionalnom nivou. I ova izložba danas pravi je primer deinstitualizacije i senzibilizacije javnosti koju naši sugrađani treba da pogledaju, a nadam se da će ih biti još više, poručila je dr Damnjanović.     

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu