ONLINE KUPOVINA: Štedi novac vreme i nerve - iKragujevac


Vesti

Sistematsko obilaženje prodavnica, čak i posle napornog radnog dana, da bi se kupilo ono što nam treba, a još više ono što nam ne treba, jedni, sa solidnom dozom samozavaravanja, nazivaju “opuštajućim”, a drugi, realniji, nezaobilaznom gnjavažom, koja im troši vreme i živce, jer su te silne sate motanja po prodavnicama mogli da iskoriste na mnogo pametniji način. Što je najgore, sve je više onih koji upadaju u zavisnost, za koju u medicini postoji i dijagnoza.

Oniomanija, nastala od grčke reči onios, što znači “na prodaju” i reči “manija”, drugo je ime za kupoholičarstvo, stanje duha u kome je dan bez trošenja očajan, a kupovanje nagrada.

Iako ovaj poremećaj, prema rečima istraživača sa Stanforda, provereno narušava porodične odnose i budžet, a nesrećnog potrošača gura u stanje uznemirenosti, samozavaravanje i dugove, jer je kompulzivno kupovanje izmaklo kontroli i postalo samo sebi svrha, uopšte nije jednostavno povući ručnu i izvući se iz začaranog kruga “trošim dakle postojim”, jer živimo u potrošačka vremena, u kojima nas trgovci mame sve novijim trikovima, poput onog da je kupovanje “zabava”.

Ako se pitate šta je alternativa, kako kupovati, a ne jurcati okolo kao muva bez glave, s kesama i kutijama, odgovor je jednostavan – pređite na online kupovinu, jer su benefiti veliki.

Prvo, nema više guranja u GSP prevozu, trošenja goriva i očajničkog traženja parkinga, posebno kada vas prodavac iz radnje na Voždovcu pošalje na Viline vode, jer nemaju na zalihama to što vam treba.

Vrlo često, kupovina iziskuje i porodične konsultacije, po sistemu, “dragi, da li da kupimo ovaj ili onaj usisivač”, ali “dragi” mrzi prodavnice i odlazak u iste, pa je dogovaranje šta da se kupi izvor svađe i frustracije. Sve se to da lako izbeći običnim pregledanjem robe u online prodavnici, dogovorom koji ne traži da se obučete za izlazak i krenete u poteru po radnjama.

Što je najlepše, kod kuće je mnogo jednostavnije hladne glave pročitati i proučiti deklaracije, opise proizvoda i razmisliti o odnosu cena-proizvod. Da ne pominjem da ne morate svoj novi LCD TV da uguravate u gradski autobus ili gepek i strepite da li ćete ga doneti kući neoštećenog.

Online kupovina vam omogućava i dve vrlo važne stvari. Možete od kupovine da odustanete pre nego što vam je kupljeni predmet stigao, ali možete i da ga vratite zato što vam se više ne sviđa, jer ste se s kupovinom zatrčali itd.

Zakon o potrošačima kaže da roba kupljena preko interneta može da se vrati, za razliku od robe kupljene u klasičnoj prodavnici, gde je to moguće samo u slučaju kvara ili ako ne odgovara opisu u deklaraciji

. Da li ste pokušali nekad nešto da vratite što ste kupili u radnji? Ako jeste, onda znate kakvo je to vrzino kolo i koliko dana, a u drastičnim slučajevima i nedelja, morate da čekate, urgirate, telefonirate.

Danas u online prodavnicama možete da kupite sve, od igle do lokomotive. Na primer, na web sajtu TakoLakoShop, sve je razvrstano po kategorijama, a na vama je samo da pregledate, pogledate, pročitate i odlučite se. Ako vam nešto nije jasno, možete da zovete telefonom i ljubazni glas će vam sve dodatno objasniti, poslati e-mail, uzvratiti poziv.

Online kupovina je civilizacijska tekovina modernog društva. Ne možemo da se zavučemo u pećinu i prestanemo da kupujemo, ali to možemo da činimo inteligentno i racionalno. Ako se još uvek niste upustili u tu avanturu, probajte, testirajte kako to izgleda.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu