Testira se novo, modernije oružje. Vojska Srbije isprobava unapređenu municiju "Zastava oružja" i "Prvog partizana" - iKragujevac


Vesti

Na vojnim poligonima uveliko se testiraju nove puške, puškomitraljezi i snajperske puške za potrebe Vojske Srbije, a oružje i municiju proizvode dve domaće firme "Zastava oružje" iz Kragujevca i "Prvi partizan" iz Užica.

Najveća novina u naoružanju Vojske Srbije je isti kalibar za automatsku pušku, puškomitraljez i snajper, u odnosu na postojeća četiri kalibra.
Veliku pažnju stručne javnosti privukla je informacija da Vojska Srbije testira novo oružje u novom kalibru 6,5 milimetara "grendel".
Ideja konstruktora i vojnih planera jeste, kako se navodi, unapređenje vatrene sposobnosti pešadije i specijalnih jedinica VS izborom novog metka koji će biti precizniji, imati manji trzaj i bolju zaustavnu moć na većim daljinama.
Postojeća rešenja i testiranja uvek pokažu da aktuelna municija koja se koristi u svetu – sovjetski meci od 7,62 h 39 mm, ruski meci od 5,45 h 39 i 7,62 h 54 mm, NATO meci od 5,56 h 45 i 7,62 h 51 mm - uvek ima najmanje jedan nedostatak.
Ukoliko je zaustavna moć velika, trzaj je prejak, a ukoliko je trzaj oružja manji, manja je i zaustavna moć na većim daljinama.
Nije zanemariva ni činjenica da se u istom kalibru, 6,5 milimetara "grendel", za Vojsku Srbije konstruišu automatske puške, puškomitraljezi i snajperske puške, a ni podatak da će automatske puške biti modularne, odnosno da će moci da koriste dva kalibra.
Novim rešenjima se stvara jedan kalibar za ceo pešadijski vod, što u velikoj meri olakšava logistiku i održavanje oružja. Takođe, novo oružje koristi pouzdani sistem rada "kalašnjikov", koji se u našoj vojsci neprekidno koristi gotovo pola veka.
Ratovi vođeni u 21. veku pokazali su da zaraćene snage najčešće ne prilaze jedne drugima već se pešadija "bije" sa neprijateljem sa 500 ili više metara udaljenosti.
Takođe, sve više se koriste šlemovi i panciri, što zahteva oružje koje i na daljinama od 500 metara ima veliku zaustavnu moć, a što je nedostatak postojećih automatskih pušaka i puškomitraljeza.
Zbog toga je još od američke intervencije u Avganistanu 2001. godine počela potraga za novim kalibrom, a u trci učestvuju meci 6,5 milimetara "grendel" i 6,8 milimetara "remington". Iz tog razloga Američka Komanda za specijalne operacije je raspisala konkurs za izradu modularne automatske puške koja bi imala dva kalibra, "remington" od 6,8 i 7,62 ili 5,56 milimetara, a mogli bi da se menjaju cev i okvir puške.
Vođeni tom idejom, stručnjaci Vojske Srbije i domaćih firmi namenske industrije su nedavno počeli da rade na razvoju modularne puške, koja, osim zamene cevi i okvira, ima gotovo isti sklop naoružanja kao postojeće puške – što će u velikoj meri skratiti put do uvođenja u upotrebu.
Novo oružje ima i savremene optičke, laserske i optičko-elektronske uređaje, za gađanje ciljeva danju, noću i u lošim vremenskim uslovima. .
Proizvođači su domaće firme "Sova najt vižn", "Teleoptik" i "Senzor infiz".
Dosadašnja ispitivanja na poligonima VS su pokazala da metak 6,5 milimetara "grendel" na daljinama od 500 metara ima duplo jaču zaustavnu moć od metka 7,62 h 39 milimetara, i za 30 do 40 odsto od metka 5,56 h 45 NATO.
Takođe, metak "grendel" ima manji trzaj i omogućava bolju kontrolu rafalne paljbe, čak i za ljude slabije telesne konstitucije.
Vojska, osim novog, testira i naoružanje koje se već koristi kako bi se uočile razlike, prednosti i nedostaci. Testira se ukupno 14 tipova naoružanja.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu