KG-Urgentni centar: Svakog dana jedno DETE u komi zbog PIĆA! - iKragujevac


Vesti

U Urgentnom centru u Kragujevcu lekari skoro svakog dana spasavaju život najmanje jednom maloletniku koji je upao u komu zbog trovanja alkoholom.

Konzumiranje alkohola među decom u Kragujevcu poprimilo je takve razmere da se dečaci i devojčice često utrkuju ko će više popiti žestine, a posledice su teška komatozna stanja, udaranja glavom u beton, međusobne tuče i brojni drugi incidenti zbog kojih i policija ima pune ruke posla.
Maloletnici u Kragujevcu bez problema mogu da kupe alkohol u bilo kojoj prodavnici, a u kafićima im konobari služe alkoholna pića bez ikakvog ograničenja. Do sada, nijedna trgovina ili ugostiteljski objekat nisu kažnjeni zbog kršenja zakona o prodaji zabranjenih pića licima mlađim od 18 godina.

Dr Vesna Stojanović-Marjanović, klinički toksikolog u Urgentnom centru, kaže: "tokom cele godine dolaze deca koja su toliko pijana da im je život ugrožen"

Lekari tvrde, na osnovu iskustava, da nema razlike između dečaka i devojčica, jer svi podjednako padaju od pića. U toj „trci“ stradaju pre svega oni koji inače ne konzumiraju alkohol, već se u veselju zanesu i krenu da mešaju pića. Dovoljna su im, kako kažu stručnjaci, i tri žestoka pića da padnu u stanje kome, i da se bez svesti probude u bolnici.

- Roditelji su obavezno prisutni kada primimo neko dete. Prvo ne veruju da se to njima desilo, onda su očajni dok se ne osvesti, a posle prelaze u fazu besa. 

- Mi ne znamo ko ima manje od osamnaest godina. Uzdamo se u stalne goste, koji su uglavnom srednjih godina, ali se dešava i da dođu mlađi. Oni naručuju, mi ih služimo, i to tako ide. Teško je da pitamo za godine, na to nemamo pravo, nismo policajci - kaže konobar jednog od lokala u kome se omladina najčešće okuplja.


 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu