Kragujevčani ove godine lakše do vozačke dozvole - iKragujevac


Vesti

Novine i olakšice za polaganje vozačkog ispita sutpile su na snagu od 1. januara, pa svi novi kandidati iz Srbije imaju šansu da po sniženim kriterijumima polažu teorijski deo ispita u auto-školama.

Novina je elektronsko polaganje i obaveza ispitivača i saobraćajnog policajca da tokom praktičnog ispita nose laptopove. Od ove godine kandidatu je potrebno 85 od 100 bodova kako bi prošao teorijski ispit, umesto dosadašnjih 90.

To će povećati prolaznost na ispitu za oko pet odsto. Sada broj kandidata na ispitu zavisi od broja računara kojima raspolaže škola. To je četiri do pet kandidata, dok ih je ranije bilo i više od deset.

Ovaj vid polaganja doneo je poteškoće i kandidatima, najviše u ruralnim sredinama zbog informatičke pismenosti.

Kada je reč o praktičnom polaganju za B - kategoriju, promene su više uticale na rad organizatora ispita nego na uspešnost kandidata.

Naime i ispitivač i saobraćajni policajac moraju da nose laptopove i da budu prikačeni na internet tokom ispita kako bi kompjuter pratio rutu kojom se kandidat kreće. Problem za mnoge škole je što dok se nakače na wi-fi okolnih kafića izgube i do sat vremena, navode u auto-školama, kao i da je elektronsko bodovanje praktičnog ispita umnogome usporilo proceduru polaganja.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu