Kragujevčanka zarobljena u snežnim smetovima - iKragujevac


Vesti

Šest planinara iz Srbije i RS, među kojima je i Gordana Škrbić (53) iz Kragujevca, već četiri dana je zavejano na crnogorskoj planini Komovi.

Gordana Škrbić (53) iz Kragujevca, Dragana Jovanović (36) iz Loznice, Dragan Pavlović (42) iz Smedereva, Bijeljinci Nedeljko Stevanović (46), Ljiljan Maksimović (37) i Denis Ivanović (37) šest su planinara iz Srbije i Republike Srpske koji su četiri dana zavejani na crnogorskoj planini Komovi. Oni su se domogli katuna na teritoriji Štavna, na 1.800 metara nadmorske visine.

- Sada je već dramatično! Vode nemamo, pa se snalazimo tako što topimo sneg. Hrane imamo još za danas. Spremamo rižu i imamo nekoliko konzervi ribe. Muškarci su uspeli da iskopaju rupu u snegu i da dođu do drva. Pokušavamo da se ugrejemo, jer je subjektivni osećaj kao da je 20 stepeni ispod nule. Oko nas nema živog čoveka, najbliže selo je na dva sata odavde, ali u letnjim uslovima. Lokalci pokušavaju da se probiju sa ski sankama, ali je sneg toliki da nema šanse da nas spasu - objašnjava kragujevčanka Gordana Škrbić.

U pomoć su zvali policiju i vatrogasce, a iz Direktorata za vanredne situacije Crne Gore rečeno je da bi akcija evakuacije u ovom trenutku ugrozila i život spasilaca. Zavejanu planinarsku ekipu najviše je demoralisao član crnogorske Gorske službe za spasavanje Željko Loncović, koji im je ponudio spasavanja helikopterom, ali uz nadoknadu od 2.500 evra.

- Rekao je da nam je jedina opcija helikopter, ali uz napomenu da njegovo pokretanje košta 2.500 evra! Mi se dobro držimo i moral je na visokom nivou. Na vezi smo sa lokalnim stanovništvom, koje se samo organizovalo za pomoć. Što se mene tiče, neću da mu platim za evakuaciju, pa makar ostao ovde do proleća - rekao je Denis Ivanović.

Iz Gorske službe za spasavanje, Željko Loncović kaže da se šalio kada je pomenuo iznos od 2.500 evra za pokretanje helikoptera.
- Kroz šalu sam im rekao da je to cena komercijalnog leta. Oni nisu zaboravljeni i ostavljeni, jednostavno do njih možemo samo peške, pa da ih nosimo na rukama. Niko nije životno ugrožen, pa će Direktorat za vanredne situacije najverovatnije danas, kada se vremenski uslovi stabilizuju, inicirati akciju spasavanja - rekao je on.

kurir.rs

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu