Da li će UNIFORME sprečiti NASILJE ? J.M. vršnjaci ubacili lepak u kosu! - iKragujevac


Svaštara

Nasilje među decom je u stalnom porastu. Da li je uniformisanost dece korak ka njegovom smanjenju?

J.M. je već nekoliko meseci trpela vršnjačko nasilje u školi. Jednoga dana, dok se vraćala kući, neko joj je bacio lepak u kosu!Ultra snažan hemijski lepak spalio joj je svu kosu i vlasište i doveo do opekotina prvog stepena. 

Roditelji se nadaju da će uvođenje uniformi smanjiti vršnjačko nasilje koje je,često, posledica različitog socijalnog statusa.

Prema istraživanju fizičko nasilje nalazi se na trećem mestu po zastupljenosti u školama, dok su na prvom i drugom mestu verbalno i socijalno nasilje. Uprkos tome što su i verbalno i socijalno nasilje prisutni u školama i njihove posledice mogu biti izuzetno ozbiljne. Roditelji, nastavnici i drugi nadležni često reaguju tek kada dođe do fizičkog nasilja. Prvo na šta pomislimo kada se spomene fizičko nasilje jeste nasilništvo među učenicima. Važno je istaći na šta se ono odnosi. Reč je isključivo o slučajevima u kojima jedan ili više učenika, fizički ili psihološki moćnijih, maltretira drugog učenika, a da takvo ponašanje prethodno nije ničim isprovocirano; prisutna je i namera da se nanese povreda kao i ponavljanje ovakvog obrasca više puta. Najugroženija su deca iz siromašnih porodica, deca ometena u razvoju, kao i romska i deca izbeglica, ali i izuzetno nadareni đaci.

Učenici svih osnovnih i srednjih škola u Srbiji bili bi uniformisani, što to danas nije slučaj. Izuzetak je, trenutno, nekoliko škola u Srbiji, uglavnom osnovnih, koje su samoinicijativno uvele ovakav način odevanja svojih đaka.

 

 

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu