Ko je spremio Tajnu večeru? - iKragujevac


Kultura

Izdavačka kuća Geopoetika upravo je objavila knjigu „Ko je spremio Tajnu večeru – Ženska istorija sveta“ autorke Rozalind Majls, koja govori o ulozi i doprinosu žena istoriji čovečanstva.

 

„Ova priča miliona ugušenih glasova, od vladarki evropskog 'doba kraljica' do postojanih ratarki, pivarki, trgovkinja i seoskih šamanki, koje su širom sveta držale svoje zajednice na okupu i tako održavale u životu ceo ljudski rod, nije istorija feminizma, već istorija žena koja svrgava „falusoidnost istorije“, ustupajući mesto istinskoj istoriji sveta“, navodi se u saopštenju Geopoetike.

Bez politike i polemike, ova neobična i vrcava knjiga ruši vekove predubeđenja s ciljem da žene vrati na mesto koje im pripada – u centar kulture, revolucije, carstva, rata i mira. Obogaćena rezultatima opsežnog istraživanja, „Ženska istorija sveta” preformulisaće ustaljene koncepte istorijske realnosti.

Ranija originalna izdanja knjige donekle je uokviravala nametnuta akademska ozbiljnost, odsustvo humora i umiven jezik, jer se smatralo da je tema suviše ozbiljna da bi se s njom neko mogao šaliti.

Autorka iskreno veruje da je tema i suviše ozbiljna a da se s njom ne bismo i šalili, kao i da istorija ne može verno opisati život ako nema ničeg smešnog. Ovo je prevod novog američkog izdanja celokupnog teksta – direktnog, drskog, tačnog i duhovitog.

Knjiga „Ko je spremio Tajnu večeru – Ženska istorija sveta“ (Who Cooked the Last Supper? – The Women’s History, 1990) dobila je nagradu za najbolju stranu knjigu iz oblasti nefikcionalne proze na Geteborškom sajmu knjiga u Švedskoj. Američka istorijska asocijacija proglasila ju je najboljom u svojoj oblasti, a na Londonskom sajmu knjiga našla se na listi najboljih deset naslova žena autora.

Rozalind Majls (Vorikšir, Engleska) nagrađivana je autorka dvadeset tri dela iz oblasti publicistike i umetničke proze. Među najpoznatija spadaju romani „Return to Eden“ (Povratak u Eden, 1984), „Bitter Legacy“ (Gorko nasleđe, 1986), „Act of Passion“ (Čin strasti, 1993) i dve trilogije – „I, Elisabeth“ (Ja, Elizabeta, 1993) i „Isolde“ (Izolda, 2002); a iz različitih oblasti teorije, istorije i sociologije ističu se „The Problem of Measure for Measure“ (Problem Mere za meru, 1976), „Woman and Power“ (Žene i moć, 1985), „Ben Jonson: His Life and Work“ (Ben Džonson: Njegov život i rad, 1986), „Warrior Women“ (Žene ratnici, 2011).

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu