Predstavljanje elektronske publikacije "Stopama besmrtnih" - iKragujevac


Kultura

Bogata umetnička zaostavština inspirisana kragujevačkim stradanjem nevinih od ovog meseca dostupna je javnosti na jednom mestu, u savremenom formatu.

U Galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u sredu, 19. oktobra, od 18 časova biće održana promocija elektronske publikacije „Stopama besmrtnih“. Reč je o projektu Udruženja građana DKO „Serbum“ koji je finansirao Grad Kragujevac, a na kome su prethodnih nekoliko meseci, uz članove „Serbuma“, radili i priznati medijski profesionalci i stručnjaci iz različitih sfera umetnosti poput slikarstva i književnosti.

Na DVD disku sa titlom na engleskom jeziku objedinjena su vredna književna, slikarska, vajarska dela inspirisana stradanjem u kragujevačkim Šumaricama.

„Ljudi od pera, od kičice i dleta, svoju kreativnost, svoje emocije i suze stavili su u službu pamćenja, osude, opomene, ali i praštanja. Spomen park u Šumaricama riznica je umetnosti, a svako delo nosi antiratnu poruku dok slavi život i pobedu. Publikacija „Stopama besmrtnih” na jednom mestu okuplja produkte ljudskog uma, duha i kreativnosti, koji su deo šumaričkog kompleksa, a doprineli su da kragujevačka tragedija ne ostane samo istorijska činjenica, već su je uzdigli na nivo simboličkog i univerzalnog.“

I sva vredna književna dela inspirisana kragujevačkim oktobrom našla su se u ovoj elektronskoj publikaciji. Autori poput Desanke Maksimović, Dušana Radovića, Vidosava Stevanovića, Dragana Jovanovića Danilova iznedrili su dela trajne vrednosti kroz sopstveno viđenje tragedije u Šumaricama. Sa različitih aspekata i kroz različite tematsko-motivske celine u publikaciji „Stopama besmrtnih“ razmatra se književna vrednost stvaralaštva inspirisanog konkretnim zločinom i dela namenski pisanih za Veliki školski čas.

Publikacija će javnosti biti predstavljena na promociji u Galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu 19. oktobra u 18 časova. Namenjena je svima koji na jednom mestu žele da otkriju sve umetničko stvaralaštvo inspirisano kragujevačkom tragedijom.

Publikacija sadrži prikaze svih spomenika u Memorijalnom kompleksu „21. oktobar“ i vrednih dela u Muzeju „21. oktobar“, poput ciklusa ulja „Kragujevac 1941.“ slikara Petra Lubarde i instalacije vajara Nandora Glida „Kragujevački oktobar“. Istoričarka umetnosti Maja Stanković kroz publikaciju daje gledaocima sveobuhvatni prikaz umetničkog viđenja tragedije.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu