VELIKI HRIŠĆANSKI PRAZNIK: Danas će svaki vernik znati zašto je strpljenje spas - iKragujevac


Kultura

Pravoslavni vernici danas obeležavaju praznik svetog sveštenomučenika Grigorija Prosvetitelja, episkopa jermenskog.

Ovaj svetac rođen je u znamenitoj familiji, koja je bila srodna carskoj kući Persijskoj (caru Artabanu) i Jermenskoj (caru Kursaru). Kada su ove dve porodice međusobno zaratile, Grigorije se udalji u Kesariju Kapadokijsku, gde je primio hrišćanstvo, krstio se i oženio.

Nakon smrti supruge, Grigorije se vratio u Jermeniju i stavio se u službu caru Tiridatu. Lepo su sarađivali sve dok car nije saznao da je Grigorije hrišćanin. Uprkos silnim pokušajima, nije uspeo da privoli Grigorija da se odrekne vere, pa ga je na kraju bacio na muke.

Grigorije je tako završio u dubokoj jami ispunjenoj svakakvim otrovnim materijama. Međutim, Grigorije je u njoj izdržao punih 14 godina. Car Tiridat nije odustajao od progonjenja hrišćana, pa je tako upao sa vojskom i u jedan ženski manastir gde je zatekao 37 časnih sestara sa igumanijom Gajanijom. Sve ih je pobio, ali je ubrzo nakon toga i sam car skrenuo pameću.

Ubrzo se carevoj sestri u snu javio čovek koji joj je nagovestio da će njen brat ozdraviti kada Grigorije izađe iz jame. Odmah su to i učinili, i Grigorije je izlečio i krstio cara Tiridata. Ovaj ga je imenovao episkopom Jermenije, pa je tako Grigorije nastavio da širi hrišćansku veru.

"Četrnaest godina proveo je svetitelj u toj jami, zaboravljen od vascelog sveta, ali ne zaboravljen od Boga. Ko je mogao od ljudi i pomisliti, da se najveće svetilo naroda Jermenskog nalazi u mraku jedne jame? I od kud je mogao i pomisliti silni i nasilni car Tiridat, da će mu jednog dana taj isti Grigorije, koga je on na smrt osudio, spasti život i pomoći mu više nego što mu je celi svet mogao pomoći? Posle 14 godina Bog objavljuje Grigorija živim. Grigorije čudotvorno isceljuje poludelog cara. Car Tiridat, neobuzdani gonitelj Hrista, krštava se i postaje najveći revnitelj vere Hristove. Moglo bi se reći, da su Božjom pomoći i Grigorije i Tiridat izvučeni iz mračne jame: Grigorije telom a Tiridat dušom. O beskonačne mudrosti Božje u upravljanju sudbama ljudskim! Nekad divlji i strasni Tiridat toliko se bio umekšao pokajanjem i oblagorodio verom Hristovom, da je po karakteru pre ličio na sv. Grigorija nego li na sebe samoga pre krštenja". 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu