Uveliko se radi na izgradnji "Majnd parka" u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Kada je nemački "Simens", najveća kompanija koja posluje u Srbiji, početkom godine preuzela kragujevačko preduće "Milanović inženjering", bivši vlasnik Bratislav Milanović odmah je krenuo u novu investiciju. Sopstvenim sredstvima gradi industrijsku zonu, za domaće i strane investitore. U infrastrukturno opremanje država ulaže 10 miliona evra.

Samo četiri meseca od početka izgradnje, pri kraju su radovi na hali za obradu aluminijuma. Priprema se i teren za novi objekat u kojem će obrađivati čelik. Oba proizvodna pogona, površine oko 18.000 kvadrata biće završena do kraja godine.

Tehnološki park, površine 120 hektara, formira se oko "Simensove" fabrike za šinska vozila i namenjen je, pre svega, kooperantima nemačkog giganta.

"Simens" širi proizvodni program, donosi nove tehnologije. Zato, će se pored delova, ovde u industrijskoj zoni Sobovica-Lužnice, proizvoditi gotovi tramvaji i železnički vagoni koji se sada kreću svetskim prugama.

Lokomotiva posla i investitor je privatna kompanija "Majnd grup". Grade ga domaća preduzeća. Uveliko traje i infrastrukturno i komunalno opremanje tehnološkog parka. Proširuju se stare, grade nove saobraćajnice. Država taj posao finansira sa 10 miliona evra, a pomaže i grad.

"Mi smo obezbedili svu plansku i projektno tehničku dokumentaciju i administriramo, da kažem, i koordiniramo sve procese koji su neophodni da se sprovedu u ovako jednoj velikoj aktivnosti", navodi Mija Jovanović, članica Gradskog veća Kragujevca.

Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika Kragujevca, navodi da se radi i na gasovodnoj mreži, da se postavlja takozvani čelik, odnosno gasovod visokog pritiska koji će snabdevati ovu lokaciju prirodnim gasom.

"To će biti izvanredna prilika da se u Kragujevcu i okolini zaposli više hiljada ljudi", dodaje Momčilović.

Jedna od najvećih industrijskih zona u Srbiji "Majnd park" biće grad u malom – sa proizvodnim i poslovnim zgradama, železnicom, avionskom pistom, pratećim sadržajima.

Investicija daje vetar u leđa srpskoj privredi i šalje jasan signal budućim investitorima, da imamo i kadrove i znanje za osvajanje svetskih tehnologija.

(rts)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu