PIVOPIJE, radujte se! Posle ovog teksta PIVO ćete piti umesto vode! - iKragujevac


Zdravlje

Neke skorašnje studije su pokazale da pivo, a posebno tamno, ima mnogo blagedati za zdravlje i lepotu žena. 

1. Jača kosti
Žene koje piju dva piva na dan imaju jače kosti od onih koje ne piju. To je rezultat studije sa koledža ”National College of Naturopathic Medicine” iz američke države Oregon koja je objavljena u ”Natural Medicine Journal”. Ta studija je pokazala da pivo sadrži značajne količine bio razgradivog silicijuma, što je jedan od najznačajnih elemenata od kojih su izgrađene ljudske kosti. Umereno ispijanje piva se posebno preporučuje ženama u menopauzi koja je povezana sa stanjivanjem gustoće kostiju.

2. Štiti od prehlade i ima protiv upalna svojstva
Pivo je izvor vitamina i minerala kao što su magnezijum, kalcijum i selen koje štite čitav organizam od sezonskih bolesti. Uz to sadrži i brojne antioksidanse koji jačaju imunitet organizma.

3. Prolepšava kožu
Pivo je odličan izvor vitamina B kompleksa (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, piridoksin, biotin, folna kiselina i kobalamin) koji je odgovoran za lepu i zategnutu kožu, pomaže u održavanju tonusa mišića, pa daje energiju čitavom telu. Kako se iz hrane ne apsorbuje dovoljna količina vitamina iz ove grupe, treba ih nadoknaditi na druge načine. Postoji čak i urbana legenda da komarci izbegavaju osobe koje imaju uravnotežene količine B kompleksa u telu.

4. Smanjuje nadutost tela
Istraživanja pokazuju da tamno pivo ima više hranjivih materija od svetlog piva. U 350 mililitara tamnog piva nalazi se više prehrambenih vlakana od iste količine svetlog piva, koji dobro utiču na zdravlje probavnog sistava, smanjuju nadutost i opstipaciju.

5. ‘Ubija’ prolećni umor
Ako se u proleće osećate umorno i razdražljivo, verovatno patite od prolećnog umora, koje je između ostalog povezan i s manjkom gvožđa u krvi. Ono se teško apsorbuje iz hrane, pa ga treba uzimati i na druge načine. Tamno pivo je odličan izvor upravo tog minerala. Učinak alkohola će pozitivno rešiti i probleme s nesanicom.
6. Štiti srce
Umereno ispijanje piva povećava količine dobrog holesterola, smanjuje nivo lošeg, razređuje krv i na taj način smanjuje rizik od srčanog udara. Jedna italijanska studija je dokazala da žene koje ispijaju jedno pivo dnevno imaju 42 procenta manje šanse za dobijanje kardiovaskularnih bolesti za razliku od onih koje nisu ispijale alkoholna pića.

7. Hidratizuje nakon vežbanja
Zaboravite na energetska pića i nakon vežbanja popijte čašu piva. Španski istraživači sa Univerziteta u Granadi dokazali su da pivo ima bolji hidratizujući efekat na telo od obične vode, kada telo dosegne više temperature što je slučaj kod ozbiljnijih rekreativaca i profesionalnih sportista.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu