Dan JNA obeležio je SUBNOR - iKragujevac


Vesti

SUBNOR je obeležio je 71. godišnjicu od formiranja JNA  polaganjem venaca kraj grobnice Narodnih heroja i svečanom sednicom.

Jugoslovenska narodna armija svoje korene vuče iz narodno-oslobodilačke borbe (NOB) i Partizanskih odreda Jugoslavije. Tokom Drugog svetskog rata osnovana je 21. decembra 1941. godine u mestu Rudo Prva proleterska narodno-oslobodilačka udarna brigada Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), kao prva regularna vojna formacija partizanskih jedinica. Krajem Drugog svetskog rata, 1. marta 1945. godine, NOVJ dobija naziv Jugoslovenska armija (JA). Povodom proslave desetgodišnjice razvoja, 22. decembra 1951. godine, Jugoslovenska armija je preimenovana u Jugoslovensku narodnu armiju (JNA), čime je i formalno naglašen njen narodni, socijalistički i revolucionarni karakter. Po nekim vojnim procenama JNA je bila četvrta ili peta vojna sila u Evropi.

U znak sećanja na njene pale borce članovi SUBNOR- a Kragujevac položili su vence kraj grobnice Narodnih heroja.Na svečanoj sednici dodeljene su i plakete zaslužnim pojednicima, a Medaljom borca odlikovan je pukovnik u penziji Dragan Madić.SUBNOR je na ovoj sednici formirao i novu sekciju Partizana Šumadije, koja će okupljati borce Narodno oslobodilačke borbe i nekadašnje JNA.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu